Най-скъпата къща в Дубай се продава за 204 млн. долара

Имение, наподобяващо Версай, е обявено за продажба в Дубай за 750 млн. дирхама (204 млн. долара), което го превръща в най-скъпата къща на нажежения пазар на луксозни имоти в града, пише Bloomberg.

Домът в желания квартал „Емирейтс Хилс“, разполага с вътрешна площ от 5500 кв. м и пет спални. С площ от 370 кв. м основната спалня е по-голяма от повечето жилища. На приземния етаж има стаи за хранене и забавление. Сред другите удобства са гараж за 15 коли, 19 бани, вътрешни и външни басейни, два купола, аквариум от 80 хил. литра с коралов риф, електрическа подстанция и паник стаи. Имението се намира на терен от 6500 кв. м в затворен комплекс, който гледа към голф игрище.

Имотът, наричан от брокери „Мраморния дворец“, е построен с италиански мрамор на стойност 80 млн. до 100 млн. дирхама. Строителството му е отнело близо 12 години и той е завършен през 2018 г., съобщава Luxhabitat Sotheby’s International Realty, която продава имота. 70 квалифицирани служители са добавили 700 хил. фини златни листчета варак, върху които се трудили над девет месеца, допълва компанията. Домът е украсен с около 400 произведения на изкуството от личната колекция на собственика, предимно статуи и картини от 19-и и 20-и век. Собственикът е готов да преговаря, за да ги включи в обзавеждането на дома при покупката.

Собственикът е местен строителен предприемач, който не иска името му да се съобщава.

„Жилището не е по всеки вкус или стил“, казва брокерът Кунал Сингх от Luxhabitat Sotheby’s, според когото купувачите или ще го харесат, или ще го намразят.

Имотният пазар в Дубай процъфтява от края на 2020 г., възход, който трае много по-дълго, отколкото имотният бум на други места по време на пандемията от COVID-19. Ралито е частична корекция след близо 6-годишния спад на пазара. Справянето с пандемията от Дубай позволи на града бързо да отвори отново, като привлече банкери, които се установиха там от места като Сингапур или Хонконг. Богатите хора в света купуват имоти като начин да съхранят парите си в несигурната световна икономика. А приток на руснаци след нашествието на Русия в Украйна помогна за задържане на бума.

Сред мегасделките напоследък бяха продажбата за 125 млн. дирхама на празен крайбрежен терен и покупката за 420 млн. дирхама на мезонет край Персийския залив. Но цената на квадратен метър на „Мраморния дворец“ – 134 550 дирхама, е над два пъти по-висока в сравнение с други имоти в „Емирейтс Хилс“. Предишната най-скъпа продажба на жилище в квартала беше за 210 млн. дирхама, или 60 430 дирхама на квадратен метър, през август 2022 г., сочат данни на Дубайския имотен регистър.

Само една обява в града конкурира имението – планиран мезонет в проекта Bugatti by Binghatti също се предлага за 750 млн. дирхама, но все още не е построен. Като цяло имотите, които са готови за нанасяне, постигат по-високи цени, отколкото тези в строеж. Апартаментът, или „небесното имение“, както го нарича предприемачът, ще се предлага с асансьор за коли и трябва да излезе на пазара след около три години.

Сингх счита, че има само около пет до десет потенциални купувачи в света, които са достатъчно богати и заинтересовани, за да купят „Мраморния дворец“.

Двама от тях са направили оглед на жилището през последните три седмици, допълва брокерът. Единият – руснак, който изпратил свой представител, за да огледа имота, трябвало да помисли как да придвижи такава сума. Вторият е индийски клиент, който вече притежава три имота в „Емирейтс Хилс“, но съпругата му се колебае, тъй като клони повече към нещо по-съвременно, казва Сингх.

„Това е имот, който бихте купили, за да се покажете, да съберете хора от елита, лидери, политици“, отбелязва Кери Майкъл, маркетингов директор на Luxhabitat Sotheby’s.

„Човекът, който ще го купи, определено е в политиката, сред ръководните кадри. Те искат да забавляват хората, не можете да го направите на Палм и да останете незабелязани, да не привлечете медийното внимание“, допълва тя, имайки предвид Палм Джумейра, изкуствения архипелаг, където има много луксозни жилища. „В „Емирейтс Хилс“ можете да поканите семейство Обама или шейхове и да ги забавлявате“, казва Майкъл.

Според Сингх цената на имота е частично оправдана заради стойността на времето и материалите, вложени в изграждането. Локацията е на минути от Палм Джумейра и на около 25 минути с кола от Международния финансов център на Дубай.

Затвореният комплекс „Емирейтс Хилс“ беше създаден преди две десетилетия и често е определян като Бевърли Хилс на Дубай без връзките с кино индустрията. По средата преминава голф игрище. Общият размер на терена на „Мраморния дворец“ го прави един от най-големите в комплекса. Съседен терен с площ от около 560 кв. м може да бъде купен или нает от строителна компания за изграждане на тенис или пикълбол корт.

В главната стая има две бани, втората по големина спалня е с площ от 230 кв. м, а стаите за гости са големи по 90 кв. м, една от тях сега се използва за съхраняване на вино. Има и 12 стаи за персонала с пространство за до 25 души и два банкови сейфа. Собственикът е построил жилището и живее в него след развод.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *