Разделиха КПКОНПИ на КПК и КОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията вече няма да се занимава с отнемане на незаконно придобитото имущество. Сегашната КПКОНПИ се разделя на две – КПК и КОНПИ, реши парламентът на първо четене, съобщи „Труд бг“.

За разделянето бяха внесени три законопроекта – на служебното правитество, на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ, а 142 депутатите подкрепиха със „за“ текста на ГЕРБ-СДС. Преди седмица същият проект бе одоберен и от правната комисия.

Новата КПК ще се занимава с превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация за лица, заемащи публични държавни длъжности, но ще има и инспектори, разследващи корупционни престъпления. Към КПК ще се прехвърлят и досегашните задълженията на ДАНС по финасовото разузнаване.

В проекта се предлагат и промени в подаването на имуществените декларации – неподалите ще бъдат уведомявани за закъснението си и ако не се поправят, проверката срещу тях ще започва месец след крайния срок. От 5000 на 10 000 лв. се повишава установеното несъответствие на имуществото. Увеличава се и глобата за несъответствие от 20 000 на 25 000 лева.

„Бухалка в ръцете на Кирил Петков не означава нищо по-различно от бухалка в ръцете на Бойко Борисов – и в двата варианта е еднакво отвратително и недемократично“, каза Тошко Йорданов по време на дебатите. Той и депутати от ИТН гласуваха „за“ проекта, но по тяхно искане срокът между първо и второ четене бе удължен от 1 на 2 седмици, за да могат да подготвят и внесат допълнителни текстове.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *