ISW: Каква ще бъде съдбата на Пригожин след бунта?

Руски източници спекулираха за сделката с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко за прекратяване на въоръжения бунт на групата „Вагнер“ от 23-24 юни, включително за възможното участие на началника на кабинета на руския президент Владимир Путин. Руското опозиционно издание Meduza, позовавайки се на неназовани вътрешни източници в Кремъл, съобщи, че първоначално финансистът на групата Евгений Пригожин се опитал да се свърже с администрацията на руския президент по обяд на 24 юни. Това се случило, докато бойците на Вагнер се придвижвали на север от Ростов на Дон към Москва. Путин отказал да говори с Пригожин.

Meduza отбеляза, че след като Пригожин забеляза липсата на военна подкрепа за действията и перспективите на „Вагнер“, Кремъл се обърна към преговори с участието на Лукашенко, началника на администрацията на руския президент Антон Вайно и руския посланик в Беларус Борис Гризлов. Възможното участие на Вайно и Гризлов не беше съобщено на 24 юни. Известен блогър, свързан с Кремъл, също постави под съмнение дали сделката ще потърси отговорност по някакъв начин от „Вагнер“ или Пригожин за смъртта на най-малко 13 руски летци на 24 юни.

Местонахождението на Пригожин не може да бъде потвърдено след отпътуването му от Ростов на Дон късно вечерта на 24 юни. Руската телевизия RTVI твърди, че пресслужбата на Пригожин е казала на RTVI, че Пригожин „изпраща своите поздрави“ и ще отговори на всички въпроси, „когато е в нормална комуникация“. Известен Telegram канал, свързан с „Вагнер“, сподели генерирано от изкуствен интелект изображение на Пригожин, който държи пръст на устните си и заявява, че „плановете обичат тишината“. Това е копие на фразата, често използвана в Украйна за оперативна сигурност.

Както ISW отбеляза на 24 юни, спецификата на сделката все още е неясна. Последиците от въоръжения бунт все още не са приключили и остава да се види как Кремъл и руското Министерство на отбраната (МО) възнамеряват да постъпят с персонала на „Вагнер“ – и дали бойците ще сътрудничат, независимо от желанието на Пригожин.

Последствията от сделката Лукашенко-Пригожин за ръководството на руското МО също остават неясни. Някои руски източници, включително вътрешни източници в Кремъл, цитирани от Meduza, предполагат, че Кремъл може да обмисля промени в ръководството на Министерството на отбраната като част от сделката.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб армейски генерал Валерий Герасимов не са били виждани или чувани от преди Пригожин да обяви началото на въоръжения бунт на 23 юни. Някои руски източници предполагат, че Алексей Дюмин, настоящият губернатор на Тулска област , бивш офицер по сигурността на Путин и бивш ръководител на руските сили за специални операции, може да замени Шойгу като министър на отбраната, въпреки че ISW не може да потвърди тези спекулации.

Всякакви промени в ръководството на МО биха представлявали значителна победа за Пригожин, който оправда въоръжения си бунт, като директно обвини Шойгу и Герасимов за смъртта на десетки хиляди руски войници в Украйна.

Силите на „Вагнер“ продължиха да се изтеглят от позиции в Ростов и по пътя за Москва към базите си на 25 юни, а предвидената структура на Кремъл за използване на бойците остава неясна. Геолокирани кадри, публикувани на 25 юни, показват въоръжени сили на Вагнер да се движат на юг от Москва близо до град Воронеж.

Кадри, публикувани на 25 юни, показват как силите на „Вагнер“ се завръщат в тренировъчни лагери в Южна Русия.

Фактът, че се връщат показва, че Кремъл възнамерява да запази поне определени елементи. Ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов обяви на 25 юни, че Държавната дума работи върху закон, който ще регулира частните военни компании (ЧВК), но подчерта, че не е необходимо да се забранява групата, тъй като тя е „най-боеспособната готова единица в Русия.“

Освен това Картаполов отбеляза, че персоналът в Ростов на Дон е „следвал заповеди на своето командване“ и „не е направил нищо осъдително“.

Усилията му може да показват желанието на руското правителство да продължи да използва персонала на Вагнер в някакво качество. Както ISW писа на 24 юни, руското ръководство може да преразпредели „Вагнер“ в Украйна или вместо това да ги ангажират в международни мисии. Руските държавни новинарски издания съобщиха на 24 юни, че Руската федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и медиите (Розкомнадзор) е блокирала официалната пресслужба на Пригожин в руската социална медия VKontakte, което показва усилията на Кремъл да ограничи организационните действия на Пригожин.

Появиха се допълнителни подробности за състава на частите на Вагнер, приближаващи Москва на 24 юни, което показва, че Пригожин вероятно би се борил в активен конфликт в Москва без допълнителна подкрепа. Руски източници твърдят на 25 юни, че първата колона „Вагнер“, която започна да се придвижва към Москва на 24 юни, се състои от 350 единици техника, включително девет танка, четири бойни машини на пехотата „Тигър“, система MLRS „Град“ и гаубица.

Руски източници твърдят, че другите три колони на „Вагнер“, които се придвижват към Москва, имат съответно 375, 100 и 212 единици техника, по-голямата част от които са небронирани камиони, автомобили и автобуси. Руски блогъри заявиха на 24 юни, че колоните, движещи се към Москва, се състоят от 4000 души персонал с 40 до 50 единици техника, включително MRAP, основни бойни танкове Т-90М, бойни машини на пехотата БМП, системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ и системи за РСЗО „Град“.

CNN съобщи на 24 юни, че служители на разузнаването на САЩ и Запада са наблюдавали Вагнер да трупа оборудване и боеприпаси за бунта в продължение на няколко седмици, което показва, че колоните вероятно са съставлявали най-голямата налична сила на Вагнер.

Руското ултранационалистическо информационно пространство се раздели на 25 юни – между тези, които искат да преминат покрай бунта, и онези, които изискват решения на пропуските във вътрешната сигурност, които бунтът разкри. Блогър, свързан с „Вагнер“, похвали всички страни за това, че са сложили край на бунта и са избегнали кръвопролития, пренебрегвайки факта, че силите на „Вагнер“ са убили най-малко 13 руски пилоти и летци по време на бунта.

Други руски източници продължиха да характеризират бунта като дело единствено на Пригожин и призоваха руските власти да проявят милост към бойците на Вагнер, които са се сражавали за руските интереси в Украйна. Руски блогър специално обвини служители на Московска област и Министерството на отбраната, че не са спрели настъплението на Вагнер към Москва. Блогърът постави под съмнение как Министерството на отбраната би могло да отговори на външни нахлувания, ако не е в състояние да спре движението на Вагнер към Москва.

Клубът на ултранационалистическите гневни патриоти проведе предварително планирано събитие в Москва на 25 юни и изрази отдавнашни критики срещу Путин и руското военно ръководство, което предполага, че Кремъл няма да започне незабавно репресии срещу антагонистичните ултранационалистически групи след бунта на Пригожин.

Клубът е провоенно социално движение, което има за цел да коригира възприеманите проблеми във военните действия в Украйна, така че руските сили да могат да постигнат победа, и членовете на клуба са използвали тази мисия, за да отправят рутинни язвителни критики към Министерството на отбраната, Кремъл и самият Путин.

Той също така призова за „революция“, ако Кремъл замрази войната в Украйна или продължи преговорите.

Бившият руски офицер и пламенен националист Игор Гиркин говори на предаваното на живо събитие в Москва и изнесе набор от дългогодишни тези за това какво трябва да направи Русия, за да спечели войната в Украйна. Гиркин публично повтори, че Путин трябва законно да прехвърли определени президентски правомощия на други партии, ако Путин не желае да поеме контрол над войната в Украйна като върховен главнокомандващ.

Клубът на гневните патриоти рекламираше събитието в продължение на няколко седмици и руските официални лица вероятно са били наясно с него до известна степен.

Ако Кремъл възнамерява да използва бунта на Пригожин като претекст, за да започне незабавно да потиска антагонистичните ултранационалисти, тогава това събитие вероятно би било основен кандидат за започване на тези усилия. Кремъл вероятно рискува въоръженият бунт на Пригожин да разшири прозореца на приемлива антикремълска критика, особено ако Кремъл не възнамерява да отмъсти повече на Пригожин. Продължителният внимателен отговор на Кремъл на въоръжения бунт вероятно ще накара други руски националисти да тестват руските официални реакции към по-откровено критична реторика.

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции на най-малко три сектора на фронта на 25 юни. Руски източници твърдят, че руските сили са отблъснали украинските атаки около Бахмут, по административната граница между западната Донецка и източната Запорожка област и в западната Запорожка област.

Руски блогър твърди, че украинските сили са напреднали югозападно от Велика Новосилка, въпреки че ISW не може да потвърди това твърдение.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви в интервю за Fox News, публикувано на 25 юни, че основният удар на контранастъплението все още не е започнал.

Способността на руските сили да провеждат настъпателни и отбранителни операции в Украйна изглежда не е била значително засегната от въоръжения бунт. И руски, и украински източници съобщиха, че боевете продължават както обикновено по цялата фронтова линия, като руските сили са извършили относително по-голям брой наземни атаки близо до Бахмут, отколкото през последните няколко дни.

Някои руски източници използваха въоръжения бунт като риторичен инструмент, за да оправдаят превантивно руските сили от всякакви украински печалби, постигнати на 24 и 25 юни.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов предупреди на 23 юни, че Русия е приключила подготовката за нападение срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Буданов заяви, че руските сили са минирали охладителния басейн на ЯЕЦ и са преместили превозни средства, натоварени с експлозиви, до четири от шестте енергоблока на ЯЕЦ.

Както ISW оцени по-рано, умишленият руски саботаж на ЯЕЦ, водещ до радиологична катастрофа, потенциално би бил по-пагубен за руските сили на южния бряг на Каховския резервоар, отколкото за украинските сили на противоположния бряг.

Русия поддържа заплашителна реторика около ЯЕЦ, за да разубеди потенциални украински контраатаки в окупираната Запорожка област, а руските сили може да разпространяват информация за миниране на охладителното езеро и енергийни блокове, за да обезсърчат украинските контраофанзивни операции. Въпреки това, Русия демонстрира желание да изложи собствените си войски на опасност след унищожаването на Каховската водноелектрическа централа (KHPP).

ISW не може да изключи възможността руските сили да поставят условия за саботиране.

Украински официални лица продължават да съобщават, че Русия разчита на схеми за избягване на санкции, за да придобие чуждестранни компоненти за производство на оръжия. Представителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) Вадим Скибицки съобщи на 25 юни, че Русия внася тези компоненти под прикритието на домакински стоки от страни, които не са се присъединили към режимите на международни санкции срещу Русия.

Руските служители осигуряват достъп до критични компоненти чрез създаване на временни съвместни предприятия и предприятия, които действат като еднократни канали за внос, преди да изчезнат.

 

Руските власти в украински територии продължават да въоръжават политиката по отношение на децата, за да консолидират социалния и административен контрол върху окупираните райони. Министерството на вътрешните работи на Луганската народна република (ЛНР) съобщи на 24 юни, че властите на ЛНР са провели церемония за „награждаване“ на младежи в окупирания Краснодон с руски паспорти след навършването на 14 години.

Украинското министерство на реинтеграцията съобщи, че в Бердянск и Мелитопол, Запорожка област, принуждават ученици да пишат писма до руските войници.

Украинският център за съпротива освен това отбеляза, че руските окупационни служители използват летните ваканции, за да ескалират мерките за депортиране на деца от Южна и Източна Украйна в Русия под прикритието на мерки за „почивка и отдих“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *