България е 25-та в класацията за най-атрактивни офшорни локации за услуги

България със спад в привлекателността си за офшорни услуги, според доклад на консултантската фирма Kearney за 2023 година. През 2021 година, страната заемаше 17-мо място в световната класация, но през 2023 година се оказва на 25-то място. Това свидетелства за затруднения във всяка от областите, които се оценяват при ранжирането на държавите, които предлагат офшорни услуги.

Източна Европа като цяло показва леко подобрение в класирането, особено страни като Полша, Унгария, Чехия и Румъния. Тези държави се радват на увеличение на привлекателността си заради развитието на бизнес средата и цифровизацията. Също така, значителният приток на таланти, които мигрират от Украйна към съседните страни поради войната, също допринася за усилването на тяхната привлекателност за офшорни услуги.

Полша, конкретно, продължава да привлича големи чуждестранни инвестиции, като тя се отличава с благоприятна бизнес среда и високо ниво на цифровизация. Това насърчава откриването на стартъп фирми, а образователната система се успешно адаптира, за да отговаря на нуждите на бързо развиващата се технологична среда. В резултат на тези усилия, Полша успява да заеме второ място в Европа.

Обединеното кралство на свой ред съчетава научни и технологични възможности, които я превръщат в лидер в Европа и на пето място в световен мащаб. Нейната способност да регистрира голям брой патенти в нови технологии, като изкуствен интелект, машинно обучение, блокчейн и роботика, я прави изключително атрактивна за офшорни услуги.

Проучването на Kearney подчертава, че опазването на работната сила и нейната адаптивност към технологичните иновации са от съществено значение за държавите, които желаят да бъдат конкурентни в бъдещето. Индустриалната революция 4.0 променя търсенето на умения и професии, затова стратегическото развитие на база от таланти, които лесно усвояват новите технологии, е от ключово значение за страните, които стремят да се наредят сред най-привлекателните дестинации за офшорни услуги.

На световно ниво, Топ 10 на най-атрактивните офшорни локации за 2023 година включват Индия, Китай, Малайзия, Бразилия, Обединеното кралство, Индонезия, Виетнам, САЩ, Тайланд и Мексико. Обединеното кралство се издига на петата позиция в световната класация, като единствена европейска страна, която се нарежда в Топ 10. Това подчертава нейното превъзходство в областта на науката и технологиите.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *