Какво да правите (и какво не), ако ударите джакпота

И така, Вие спечелихте от лотарията.

Поздравления!

Какво ще правите сега?

След като приключите с виковете, танците и гръмването на шампанско, отделете малко време, за да се съвземете от еуфорията и да започнете да мислите за прагматичните аспекти на новия си живот като мултимилионер (или милиардер), пише CNN.

САЩ в момента са в треска за джакпот, след като късно снощи бяха изтеглени печелившите числа за колосалния джакпот от 1 милиард долара в лотарията Powerball.

Наградата се нарежда на седмо място по големина сред джакпотите на американската лотария и на трето сред джакпотите на Powerball, след световния рекорд от 2,04 млрд. долара, спечелен миналата година в Калифорния, и джакпота на Powerball от 1,586 млрд. долара, спечелен през 2016 г., по данни на лотарията.

Утре пък предстои теглене за джакпота на Mega Millions, на приблизителна стойност 720 милиона долара, допълва CNN.

И така, какво ще правите с парите? Дали ще вземете по-малка еднократна сума наведнъж, или ще предпочетете изплащане на печалбата във времето? Каква сума ще дадете за благотворителност, за приятели и семейството си?

Дръжте устата си затворена – е съвет номер едно на експертите.

Преди да разгласите на света внезапната си печалба и дори преди да се свържете с представители на лотарията, помислете дали сред контактите ви има опитни адвокати и финансови съветници.

И макар да изглежда очевидно, не забравяйте да документирате печалбата си. Направете копия на двете страни на лотарийния билет и след това го заключете на място, до което имате достъп само вие.

След това се захващайте за работа.

За някои това може да бъде по-скоро проклятие, отколкото благословия, заради цялата работа, която трябва да се свърши, обяснява Белинда Херциг, старши стратег по богатството в BNY Mellon Wealth Management, пред CNN в края на миналата година, когато джакпотът Powerball за последен път беше толкова висок.

Наемането на адвокат трябва да е основен приоритет. И то не просто някой адвокат. „Намерете адвокат, който има опит в работата с клиенти с такова богатство, защото това е различно“, казва Херциг. Задължително трябва да се насочите към специалист в голяма национална правна компания.

На следващо място, ще ви трябват счетоводител и финансов съветник, за да защитите богатството си от „кредитори и хищници“, както се изразява Херциг.

Отново трябва да потърсите експерти в по-големи институции, които имат опит в решаването на тези въпроси.

(Съседът ви Гари, счетоводител, може да е чудесен приятел, който и преди е попълвал данъчната ви декларация, но почти сигурно не се е занимавал с приток на финанси, който вече притежавате Вие, щастливият победител в лотарията, допълва CNN).

Друго, което трябва да имате предвид: Един от най-големите печеливши лотарията, ще бъде данъчната служба, която получава своя дял от доходите ви, казва Херциг. Експертът съветва да компенсирате част от данъчните задължения, като използвате благотворителност за приспадане от сумата.

Помолете съветниците си да прегледат правилата на лотарията, преди да подпишете оригиналния билет, според сайта за потребителски съвети Simple Insights на State Farm.

Останалото, което трябва да свършите: изплатете дълговете си, открийте фонд за спестявания за колеж на децата, диверсифицирайте инвестициите си и поддържайте стабилен фонд за спешни случаи. Вашият екип от помощници може да се справи с всичко това вместо вас.

Но има една много важна отговорност, която няма как да делегирате на адвокати и съветници – това е психическото здраве.

Много предишни победители в лотарията служат като поучителни истории за психологическото въздействие на внезапното забогатяване и всички промени, които идват с него. Затова, преди да се втурнете към големия свят като новобогаташи, поемете въздух, успокойте се и охладете емоциите, съветват експертите.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *