Най-скъпите луксозни жилища под наем са в Лисабон

Наемите в първокласни жилищни райони са поскъпнали най-много в Лисабон, Сингапур и Берлин през първата половина на годината.

Това показва нов изследователски доклад на компанията за услуги в областта на недвижимите имоти Savills, съобщи CNBC.

Според данните на британската компания, на първо място по ръст на цените са наемите в първокласните райони в Лисабон, които са скочили с 13,9% от декември 2022 г. до юни 2023 г., следвани от Сингапур с 13,6% и 9,2% за Берлин през същия период.

Пазарите в Лисабон и Сингапур отбелязват висок ръст на цените през последните 18 месеца, като наемите са се увеличили с над 40%, отбелязва Savills, като обяснява това с увеличеното търсене на първокласни жилища от чуждестранни наематели.

Увеличението на първокласните наеми в Берлин се дължи на притока на богати жители, според авторите на доклада.

Значителното покачване на първокласните наеми в Сингапур се дължи на забавянето на строителството по време на пандемията. Но тази година ще бъдат завършени 18 000 частни жилищни единици и се очаква да се наблюдава лека корекция на цените, заяви Алън Чонг, изпълнителен директор в Savills Research and Consultancy.

Въпреки това, той подчерта, че първокласните луксозни наеми в града-държава могат да нараснат с около 15% на годишна база, като увеличението ще бъде заложено за първата половина на 2023 г.

Класацията показва, че 11 от 30-те града с най-голямо увеличение на първокласните наеми в света се намират в Азиатско-тихоокеанския регион.

След Сингапур, който е втори, Куала Лумпур заема петото място с ръст на наемите на първокласни жилища от 4,3% от декември 2022 г. до юни 2023 г., а Банкок изостава с увеличение от 4,2%.  Хонконг е на 12-то място с ръст от 2,7%, следван от Токио с пет позиции по-ниско с 1,7% покачване на цените.

Пазарите на наеми в Куала Лумпур и Банкок „възвръщат динамиката си отпреди пандемията“, се казва в доклада.

Според него ръстът на наемите на първокласните имоти в Хонконг се дължи на увеличеното търсене след премахването на ограниченията заради пандемията в края на 2022 г., а Токио печели от това, че хората се връщат в града.

Очаква се обаче предлагането на първокласни жилища под наем да остане ограничено в много градове, обяснява Пол Тостевин, ръководител на Savills World Research. Според него причините за това са скъпите разходи за строителство, предизвикателствата пред дългосрочното развитие и нарастващите разходи за живот.

„В перспектива очакваме наемите да продължат да надминават капиталовите стойности през останалата част от 2023 г. и в средносрочен план, тъй като предлагането продължава да бъде оскъдно в условията на нарастващо търсене, с положителен ръст на наемите в повечето градове в Индекса до края на 2023 г.“, смята експертът.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *