Неетичното поведение е по-заразно в офиса, отколкото при работа от вкъщи

Повечето бизнес лидери все още са склонни да вярват, че офисите са „светилища“ на корпоративната почтеност, изпълнени с трудолюбиви хора, усърдно следващи линията на правилно поведение под зоркия им поглед. Това е основна причина повечето изпълнителни директори да изискват служителите им да работят от офиса – така чувстват, че могат да държат контрола, като гарантират спазването на правилата и политиките.
Ново рецензирано проучване на European Financial Management Journal обаче пука надутия балон на тази общоприета бизнес философия и доказва, че банкерите, работещи от вкъщи, спазват далеч по-висок етичен стандарт от своите офис-двойници.
Това със сигурност поставя на изпитание изискванията на JP Morgan и Goldman Sachs служители им да спазват стриктно 5-дневна работна седмица в офиса. Налагайки тези правила, водещите банки явно съвсем несъзнателно отварят възможности за по-големи финансови злоупотреби, пише за Fortune д-р Глеб Ципурски, когнитивен невролог и поведенчески икономист, известен като Експерт по избягване на бедствия и оглавяващ консултантската компания Disaster Avoidance Experts. Д-р Ципурски е автор на седем книги, след които: Never Go With Your Gut и Leading Hybrid and Remote Teams.

Финансово поведение в „дистанционния“ свят 
Щателният анализ на данните на една от петте най-големи банки в Обединеното кралство категорично опровергават правилата на стриктната офис политика. По време на едногодишния локдаун заради Covid-19 пандемията изследователите са проучили докладите за неправомерно поведение, свързани със 162 трейдъри. Получените данни разкриват изненадващи факти: работещите от вкъщи финансови играчи са имали скромния шанс от 7,3% да провокират сигнал за неправомерно поведение, докато при техните офис-колеги вероятността за злоупотреби е била 37,6%.
Според проучването „свещеният офис“, често приветстван като образцов пример за професионализъм и почтеност, се оказва дом на над пет пъти повече случаи на незаконосъобразно поведение, отколкото дистанционното работно място.
Неетичното поведение е заразно 
Неетичното поведение, оказва се, е също толкова заразно, колкото прозявката по време на монотонна офис среща в понеделник сутрин, пише Ципурски, който има над 20-годишен опит в консултирането на компании от Fortune 500 и повече от 15 години е част от академичните среди като поведенчески учен в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.
Подобно на смеха, водещ до неудържимо масово кикотене, един своенравен трейдър може с лекота да провокира лавина от безпринципно поведение. Тази тенденция доста наподобява класическия сценарий от гимназията, където изкушението да се „впишете“ може да ви вкара в спирала от лоши избори. В динамичния свят на финансите никой не е имунизиран срещу заразната природа на неморалното поведение, добавя д-р Ципурски.
Според изследователите, когато трейдърът не е активно присъстващ в офисна среда, изпълнена с непрофесионално поведение, това значително намалява вероятността да участва в неблагоразумни действия. Накратко – дръжте съблазънта далеч от полезрението на изкушените.
Изненадващите силни страни на дистанционната работа 
Феноменът на дистанционната работа, смятан някога за новост, характерна най-вече за Силициевата долина и независимите фрийлансъри, все повече се утвърждава като крепост срещу неетичното поведение. Една от ключовите причини се крие в намаления достъп до вътрешна информация и пазарни слухове – два мощни катализатора за финансови злоупотреби. Офис средите често предоставят достатъчно възможности за обмен на такава информация – от тайните чатове през почивките до завоалираните разговори по ъглите шепнешком. От друга страна, работата от вкъщи прави прозореца за такъв подобен обмен на информация „под масата“ неуловим.
Скритият враг – когнитивните пристрастия 
Нека разгледаме тихите саботьори на етичното поведение – когнитивните пристрастия. Тези дълбоко вкоренени мисловни преки пътища често оформят поведението ни по непознат за нас начин. Подобно на вещи кукловоди, те невидимо дърпат конците, насочват действията ни и често ни подвеждат и разколебават между вариантите за хибриден работен процес и плановете за връщане в офиса.
Когато става дума за неправомерно поведение, нека се съсредоточим върху две специфични когнитивни пристрастия, даващи ценна информация за нашата дискусия: пристрастието към потвърждаване и пристрастието към статуквото.
Пристрастието към потвърждаване е класически злодей в полето на рационалното мислене и разчита на информация, която затвърждава предишни наши вярвания или ценности.
Ако един трейдър е убеден, че нарушаването на правилата е норма във финансовата сфера с високи залози, когато до тях достигне информация за колега, манипулирал пазарни слухове за печалба без да понесе последствия, тяхното убеждение се засилва. Това събитие може да ги тласне още по-стремително по пътя на безпринципността. В офис среда, където информацията (и дезинформацията) тече свободно, потвърждаващото пристрастие осигурява голям терен за укрепване на вредни вярвания. Обратно, изолирането при дистанционната работа може да предпази трейдърите от подобни внушения, което води до намаляване на неправомерното поведение.
Пристрастието към статуквото е друга заблуда на умовете ни, при която нашето предпочитание се стреми да запази нещата непроменени, особено когато сме изправени пред промяна или несигурност. За трейдър, свикнал с грубата офис култура, където спазването на правилата често се приема за необходимо зло в успешното кариерно развитие, пристрастието към статуквото може да провокира нежелание за промяна на поведението, въпреки ясните морални насоки.
Трейдърите могат да възприемат съответната етична промяна като рискован акт, застрашаващ техния успех и положение. В домашна обстановка, далеч от непосредствения натиск и общоприетите офис норми, това пристрастие губи голяма част от убедителната си сила. Когато когнитивните пристрастия се развихрят, постигането на култура на почтеност може да бъде изключително сложно начинание. Разпознаването на тези пристрастия е първата стъпка за успешното справяне с проблема.
В условията на дистанционна работа пристрастието към потвърждаване и пристрастието към статукво имат по-малко шансове за въздействие, което би могло да обясни изненадващия подем в етичните норми на работещите от вкъщи.
Бъдещето на етиката е хибридно 
Ако бъдещето на работния процес действително е хибриден модел, ние се оказваме на прага на уникалната възможност да променим нормите за етично поведение. Странна, но вълнуваща е мисълта, че домашната среда – често изпълнена с непослушни деца, лаещи кучета и препълнени кошове за пране – може да бъде тайното оръжие в битката срещу финансовите злоупотреби.
Така че, докато се опитваме да предефиниране начина на работа, крайно време е да захвърлим остарялата рамка на офис-правилата. Следващият път, когато размишлявате за честност и етика, не си представяйте лъскави бизнес пространства пълни с костюмирани професионалисти. Вместо това си представете скромен домашен офис – непретенциозен, но стабилен пристан на финансова почтеност.
Доброто поведение не се диктува от това къде седите, а от етичната позиция, която имате. Без значение откъде избираме да влезем, почтеността винаги трябва да бъде приоритет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *