Провеждане на политиката за нулеви отпадъци

На онлайн форум на 30 ноември 2022 г. стартира проектът „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на местната политика за нулеви отпадъци“. Проектът е с продължителност 12 месеца и е финансиран по Оперативна програма „Добро управление”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнява се от Сдружение „ВОБ-Вяра, образование и бъдеще”, която се занимава с научноизследователска работа в различни сектори на околната среда. Партньорската организация по същия проект е община Болярово. По този повод разговаряме с г-жа Теодора Апостолова – началник отдел „Европейски проекти и обществени поръчки“ и г-жа Анна Грозева, еколог в община Болярово.

 

Теодора Апостолова: Гражданите в Болярово вече са по-информирани за разделното събиране на отпадъците, рециклирането и компостирането

Г-жо Апостолова, разкажете повече за проекта „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на местната политика за нулеви отпадъци”.

– По изпълнението на този проект общината е партньор на Сдружение „ВОБ-Вяра, образование и бъдеще”.

Проектът изработва механизъм, който да допринесе за формулиране на системен инструмент за осъществяване на граждански мониторинг върху политиката и законодателството, провеждани от държавата в областта на разделното събиране на биоотпадъците и третирането на биоразградимите отпадъци, в съответствие с новата политика на национално ниво в сектора.

Общата цел е повишаване на гражданското участие в процесите на формиране, изпълнение и мониторинг на политика за нулеви отпадъци и законодателство, свързано с разумните решения за управление на биоразградимите отпадъци и биоотпадъците на територията на община Болярово. Стремим се към партньорско управление съвместно с гражданите и бизнеса, като прилагаме добри практики в тази насока.

Провеждането на широки информационни кампании ще помогне за формулиране и обобщаване на окончателната форма на предложенията и мненията на гражданите.

Предлагаме работещ механизъм за отправяне на препоръки: как да се подобри нормативната база, как да се въведат добри практики и как да се осигури обратна връзка и оценка от страна гражданите и бизнеса за действията на общината в управлението на политиката за нулеви отпадъци .

– Какви конкретни дейности предприехте по проекта?

– Проучихме практиките и иновативните решения за подобряване на гражданското участие в процесите на формиране, изпълнение и мониторинг на политика за нулеви отпадъци, както и законодателството, свързано с разумните решения за управление на биоразградимите отпадъци и биоотпадъците.

Разработихме механизъм и инструментариум за обратна връзка и оценка от страна на гражданите и бизнеса относно действията на община Болярово при управлението на отпадъците.

Бяха разработени пет броя инициативи/петиции: „Знанието е сила“, „Зелени детски градини“, „Земя за земя“, „Рециклиране на отпадъци“ и „Повторна употреба на текстил“. Това даде възможност за пряко участие на гражданите при осъществяването на държавната власт и местното самоуправление. Предметът на петициите са някои от най-важните дефинирани мерки и предложения, свързани с политиката и законодателството, провеждани от държавата в областта на разделното събиране на биоотпадъците и третирането на биоразградимите отпадъци, в съответствие с новата политика на национално ниво в сектора. Петициите и част от мотивите за подкрепа и предложения в нормативната уредба бяха отправени към органите на изпълнителната и/или законодателната власт с цел да бъде предизвикана реална съществена промяна в изпълнението на политиката за нулеви отпадъци.

Планирали сме съвместни действия между администрацията и неправителствените организации, за да приложим новата европейска политика и законодателство в тази сфера. На 29.06.2023 г. организирахме широка информационна кампания, за да научи обществото за възможностите за гражданско участие в политиката за нулеви отпадъци.

Добрите практики в Европейския съюз за гражданско участие в политиката в тази област са конкретно описани в разработения по проекта публикуван документ „Анализ на прилаганите на местно и национално ниво методи, модели и добри практики свързани с политиките за нулеви отпадъци и разумните решения за разделно събиране на биоотпадъците и третиране на биоразградимите отпадъци”. Анализирана е също тяхната приложимост в нашата страна. Ефективното гражданско участие предполага предоставяне на пълна, своевременна и актуална информация за разработваните законопроекти; поддържане на диалог и създаването на работни групи с експерти и НПО; практически предложения за подобряване на нормативни текстове в полза на обществото.

– Как въвличате заинтересованите страни в процесите на формиране, изпълнение и мониторинг на политика за нулеви отпадъци и законодателство, свързано с разумните решения за управление на биоразградимите отпадъци и биоотпадъците?

– Първият етап от въвличането на заинтересованите страни в процеса е тяхното информиране. Ние публикуваме актуалната информация на интернет страницата на община Болярово; ежемесечно публикуваме графиците за извозване на отпадъците; провеждаме информационни събития и др.

Получаването на обратна връзка е вторият етап, който е точно определен процес. Предоставя се достатъчно време за обратна връзка и се включват всички, които ще бъдат конкретно засегнати от съответния документ, решение или промяна. Получаването на обратна връзка става чрез електронни платформи, фокус групи, семинари и публични дебати. Този втори етап – обратната връзка със заинтересованите страни – е ключов за изграждане на доверие към местните органи по управление на отпадъците.

Третият етап е свързан с директната работа със заинтересованите общности. Той предоставя възможност за тяхното активно включване в обсъждането на мнения и предложения на консултативни срещи. Налице са практики, в които гражданите сами могат да изискат от управляващите да бъдат запитани по конкретни казуси. За целта трябва да се организират междусекторни работни групи, експертни срещи, електронни форуми и др. с представители на компетентните министерства и структури на държавната администрация с отношение към политиката за нулеви отпадъци, членове на граждански и други организации (включително бизнеса), вътрешни и външни експерти, както и други заинтересовани страни, дори индивидуално участие на граждани.

– Какви резултати постигнахте с настоящия проект?

– Постигнахме по-ефективно взаимодействието между община Болярово, гражданите и бизнеса. Нарасна активността на повече от 50 % от целевите групи по проекта при формирането, изпълнението и мониторинга на политиката за нулеви отпадъци. Това в крайна сметка подобрява социалноикономическата среда. Нарасна също капацитетът на неправителствените организации да отправят препоръки за по-добра регулаторна среда.

Целевите групи станаха по-информирани за това какви добри практики и иновативни решения се използват от институциите на Европейския съюз и от държавите членки за ефективен диалог с гражданите и бизнеса в сектора на отпадъците.

– Какви са общите Ви впечатления от изпълнението на настоящия проект?

– Изказваме благодарност на Сдружение „ВОБ-Вяра, образование и бъдеще” за ползотворното партньорство и сътрудничество по този проект. Това взаимодействие между двете страни, както и включването на заинтересованите страни показа, че когато проблемите са поставени за обсъждане и е проведена дискусия между всички участници в даден процес, винаги може да се намери решение.

 

Анна Грозева: Гражданите могат да участват в управлението на политиката за нулеви отпадъци

 

– Г-жо Грозева, към момента по какъв начин община Болярово управлява отпадъците на местно ниво?

– Към момента община Болярово извършва сметосъбиране и сметоизвозване основно на битовите отпадъци. Общината разполага с 1 контейнер за разделно събиране на „Текстил и обувки“, разположен в гр. Болярово, 24 контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки (12 бр. жълти – за хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки и 12 бр. зелени – за стъклени опаковки), разположени в гр. Болярово, с. Златиница и с. Мамарчево, като в останалите 17 села има единствено контейнери за смесени отпадъци. Веднъж месечно контейнерите се извозват за разделно събиране от „Екобулпак България“ АД, а останалите за смесен отпадък се извозват веднъж седмично или веднъж или два пъти месечно по график, който се обявява на сайта на община Болярово.

– По какъв начин проектът успя да допринесе за надграждане на политиката за нулеви отпадъци?

– В разработения механизъм и инструментариум  за гражданско участие по проекта са отправени препоръки, които биха допринесли за провежданата политика за нулеви отпадъци. Отчитаме факта, че не всички жители са подготвени да ползват услугите на сайта на общината, за да се информират относно: графиците за извозване на отпадъците, информационните материали относно рециклиране, компостиране, разделно събиране на отпадъците и измененията в политиките за управление на отпадъците. Поради това е отправено предложение общината да разлепя стикери върху контейнерите за смесени отпадъци, стъкло и пластмаса, след което да бъдат подменяни, с цел всички жители да имат достъп до тази информация. Досега графиците се изпращаха и по кметствата, като се закачат на информационните табла.

По отношение на строителните и опасни отпадъци, тема която беше дискутирана на Онлайн уебинара проведен на 30.11.2022 г., проблем се явява, че няма специализирана техника, която да извозва този вид отпадък, няма депа за такива отпадъци, както и неосведомеността на  гражданите и бизнеса каква е превенцията срещу замърсяването на околната среда от строителните отпадъци. В тази връзка получихме от гражданските организации предложение върху самите контейнери да бъдат разлепяни стикери или да бъдат поставени билбордове, които да посочат по какъв начин може да се предотврати производството на строителни отпадъци, минимизирането им и увеличаване мащаба на повторната употреба на повече строителни материали, както и да има посочени телефонни номера, на които може да се обадят, за да бъдат извозени строителните и опасни отпадъци.

– По какъв начин ще бъде повишено гражданското участие в политиките по управление на отпадъците?

– По изпълнението на този проект общината е партньор на Сдружение „ВОБ-Вяра, образование и бъдеще”.

Община Болярово засили своето присъствие в онлайн пространството и започна разработване и прилагане на ефективни инструменти за комуникация и обратна връзка с общността. За да се осигури ефективен механизъм за получаване на сигнали от граждани, ще бъде създаден работещ и достъпен системен подход за регистриране и предоставяне на обратна информация за получените сигнали.

В община Болярово все още имаме проблеми с качеството на интернет, за което няколкократно ръководството е провеждало разговори с телекомуникационните компании, от които зависи това.  Понеже различните групи граждани имат различни нива на достъпност до електронни устройства, сигналите ще се предават чрез няколко канала на комуникация, като на място в общината, по телефона, писмено или чрез електронно приложение на интернет страницата на община Болярово.