Путин започна корпоративното поглъщане на „Вагнер“

В резултат на бунта, който почти достигна Москва, Владимир Путин е изправен пред ново изпитание – управлението на едно от най-сложните корпоративни поглъщания в историята.
В запечатаната главна квартира на Wagner Group в Санкт Петербург агенти от Федералните служби за сигурност (ФСБ) претърсиха офисите за доказателства срещу лидерът на групта Евгений Пригожин, пише The Wall Street Journal.
Междувременно в руските социални мрежи започнаха подкрепяни от Кремъл рекламни кампании за набиране на военен персонал в опит военните да стигнат до някои от 30-те хиляди наемници, хакери и парични агенти на „Вагнер“, които дългогодишният съюзник на президента Путин изпрати в Украйна, Близкия изток и Африка.
Руските правоприлагащи органи са иззели компютри и сървъри на Patriot Media Group – ключова част от комуникационна империя на Пригожин, която някога включваше Агенцията за интернет изследвания, медийна организация, която изпомпваше милиони прокремълски съобщения в социалните мрежи и причини хаос на президентските избори в САЩ през 2016 г., според служители и текстови съобщения, прегледани от The Wall Street Journal.
Според съобщенията, цитирани от WSJ, вероятният нов собственик на Patriot Media е National Media Group, председателствана от Алина Кабаева – санкционираната от Вашингтон състезателка по художествена гимнастика, за която правителството на САЩ смята, че е майка на поне три от децата на Путин.
Новината за нахлуването в Patriot Media Group в Санкт Петербург беше съобщенa за първи път от независимия руски новинарски уебсайт The Bell и потвърдено от WSJ.

Откакто британската корона започна да ликвидира Източноиндийската компания през 1858 г. и пое пряко управление над нейните отдалечени колонии, светът не е виждал правителство да се опитва да погълне корпоративна империя, сравнима с „Вагнер”, коментира WSJ.

Групата помогна на Кремъл да натрупа международно влияние и да събере приходи, като всичко това се управлява от основната холдингова компания на Пригожин „Конкорд“. Сега Путин се опитва да поеме контрола над корпоративно чудовище, за чието създаване е помогнал, според западни, близкоизточни и африкански служители, както и според руски дезертьори и документи, описващи повече от 100 компании, контролирани от „Вагнер“, посочва изданието.
На 24 юни Кремъл блокира социалните медийни канали на „Вагнер“ и „Конкорд“. Службите за сигурност са нахлуха в няколко дъщерни дружества на „Конкорд“, заявявайки, че са открили пистолети, фалшиви паспорти и златни кюлчета.
Акаунтите в социалните медии, които някога изстрелваха гледната точка на Кремъл зад димната завеса, изградена от Пригожин за Путин, до голяма степен потънаха в мрак. Неговата собствена социална мрежа YaRUS съобщи в четвъртък, че спира услугата и търси нови инвеститори „заради политическата ситуация“.

Руски официални лица са казали на правителствата в Африка и Близкия изток, възложили сигурността си на наемниците на „Вагнер“, че те вече няма да действат независимо.

Нито Кремъл, нито „Конкорд“, нито Patriot Media са отговорили на изпратените по имейл въпроси от WSJ.
Местоположението на Пригожин е неясно. Единствената информация за него е от президента на Беларус Александър Лукашенко, който посредничи в сделката между шефа на наемниците и Кремъл. Във вторник миналата седмица той заяви, че Пригожин е пристигнал в страната.

Преди да загуби благосклонността на Кремъл, Пригожин изгради една от най-сложните и безотчетни корпоративни структури в света – паяжина от стотици компании в Русия и други юрисдикции, които често плащат на своите хиляди работници в брой, отбелязва WSJ.
Много от сделките, които свързаните с Вагнер компании са сключили с африканските правителства, са неофициални, разчитащи на контрабанда и незаконни трансфери, лично договорени от самия Пригожин, твърдят западни, арабски и африкански висши служители.
Работник на компанията казва в текстови съобщения, прегледани от WSJ, че Пригожин е прехвърлил част от своите притежания на свои служители в седмиците преди бунта.
През май Пригожин беше сменен като ръководител на надзорния съвет на Patriot Media Group от служителя Абас Джума, който потвърди, че е назначен, но и че не е искал това и не е сигурен защо е получил тази позиция. „Пригожин е много разумен човек, който никога не прави нещо случайно“, казва той, цитиран от WSJ.
Опитите на Путин да хване юздите на тези компании ще бъдат тест за това доколко той запазва контрола върху системата, която е изградил и която използва, за да управлява Русия толкова дълго.
В продължение на години автократът, заобиколен от свиващ се кръг от твърдолинейни съветници, доверява все повече и повече от работата, която обикновено се възлага на държавата, на мрежата от компании, управлявани от Пригожин, бившият затворник, превърнал се в човека, който гарантира, че храната на Путин не е примесена с отрова.
Кухненският персонал, наеман от Пригожин за разкошните новогодишни и национални празнични вечери с гости, сред които Путин, министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов – лидерите, срещу които един ден той ще вдигне бунт – е трябвало първо да минава тест с полиграф.
„Имаше въпрос „Искали ли сте някога да навредите на президента на Руската федерация“, разказва Александър Карамишев, един от бившите сервитьори на Пригожин, който е подавал ястията за Путин на шефа си като послушен придворен.
Компанията на Пригожин плаща заплатите на сервитьорите на място, в брой, извадени от голяма чанта, казва още Карамишев и добавя, че Пригожин е заплашвал, че ще счупи зъбите на сервитьори, които изпуснат вилица. Бившият служител също така споделя, че е имало тормоз към готвачи от страна на Пригожин, разказва още WSJ.
Обръщайки се срещу бившия си готвач, във вторник Путин обяви, че финансите на „Конкорд“ ще бъдат разследвани и каза, че компанията, заедно с „Вагнер“, е получила почти 2 милиарда долара по военни договори и за да плати заплати между май 2022 г. и май 2023 г. Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов по-късно каза, че двете компании – Wagner Group и Concord Holding – са подписали договори на обща стойност 1703 милиарда рубли, или приблизително 20 милиарда долара.
„Надявам се, че нищо не е откраднато или поне не толкова много“, каза Путин в обръщение към военните на 27 юни. „Със сигурност ще се справим с всичко това.“
Александър Беглов, губернатор на Санкт Петербург и дългогодишен противник на Пригожин, каза пред руска телевизия в петък, че шефът на „Вагнер“ стои зад мръсен бизнес, който се опитва да поеме контрол над градската икономика.
Империята на Пригожин е известна най-вече с наемническите си операции, но също така включва компании в сферата на финансите, строителството, доставките и логистиката, минното дело и природните ресурси, както и Sporthorses Management, контролирана от дъщерята на Пригожин Полина.

Чрез корпоративни дружества, собственост на Полина, сина му Павел и съпругата му, Пригожин контролира около 180 000 квадратни фута собственост в затворен комплекс в Лахта, луксозно предградие край езерото на Санкт Петербург, според корпоративните регистри, прегледани от WSJ.

Пригожин също така е свързан с Broker Expert LLC, търговска къща в Русия, изпратила багери до контролирана от „Вагнер“ златодобивна компания в Судан и трактори до Bois Rouge, друга компания, която притежава концесия за секвоя в Централноафриканската република, посочва още изданието.

Компаниите, които той използва, за да изпраща наемници в чуждестранни граждански войни, са във вериги на други компании, според организационните схеми, прегледани от WSJ. Те включват Sewa Security Services, базирана в Санкт Петербург финансова компания, дъщерно дружество на M-Invest.

Evro Polis, друга наемническа фирма, която охранява най-големите газови находища в Сирия и според оценка на високопоставени западни служители получава до една четвърт от производствените печалби, е във верига от компании, която води до Service K LLC – компания за човешки ресурси.

Правителството на Мали е платило на компаниите на „Вагнер“ повече от 200 милиона долара от края на 2021 г., за да се опитат да защитят страната от ислямистки бунтовници, каза в петък Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност.

Повече от шест контролирани от „Вагнер“ компании също се занимават с добив, което се улеснява от друга мрежа от компании за доставки и логистика, също собственост на групата.

В Централноафриканската република контролираната от „Вагнер“ Midas Resources SARLU е поела контрола върху голяма част от производството в златната мина Ndassima, като неексплоатираните ресурси се оценяват на 1 милиард долара, казва правителството на САЩ. На свой ред златото и диамантите, които „Вагнер“ добива в страната, се изнасят от друга фирма на Пригожин, Diamville SAU, за пазарите в Обединените арабски емирства и в Европа.

Голяма част от по-широката корпоративна мрежа, която събира притежанията на Пригожин обаче, остава скрита, казват анализатори, проучили внимателно групата.
В Централноафриканската република, Мали и Сирия мениджърите по сигурността и минното дело в компании, свързани с „Вагнер“, изглежда се крият и чакат сигнали от Москва според All Eyes On Wagner, изследователска група, която твърди, че е проверила корпоративните регистри на 30 компании на „Вагнер“ след бунта и не е открила промени в собствеността.
Компания на име Retail, използвана за купуването и развитието на централата на „Вагнер“ в Санкт Петербург, е променила адреса и регистрационния си номер през май, въпреки че Пригожин остава неин единствен директор, показват корпоративните документи.
В събота гигантската табела на „Вагнер“ беше премахната от централата на компанията. Групата потвърди в канала си в Telegram, че се изнася и че ще продължи да работи в полза на Русия, но в нов формат и на други платформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *