Ребрандиране в стил „Мъск“: Какво означава X, който смени Twitter

За какво точно се сещате, когато видите „X“?

Двадесет и четвъртата буква от латиницата?

Римската цифра за 10?

Алгебрична променлива?

Нещо с рейтинг X или целувка в края на текст?

Буквата, която държи Мълдър и Скъли толкова заети?

Освен ако миналата седмица не сте били в кома, сигурно сте чули, че последното решение на Илон Мъск е да се откаже от емблематичното лого на Twitter – синята птичка, в полза на далеч по-зловещото X, пише в анализ по темата Euronews.

Но какво означава това ребрандиране и дали е умен ход, като се има предвид символичната тежест на Х?

Лични връзки

Мъск винаги е бил очарован от буквата Х.

Това датира още от времето, когато той се опитва да нарече втората си компания X.com, която се превръща в PayPal. Най-накрая му се получи, след като пусна на пазара Model X, един от първите модели на компанията за електрически автомобили Tesla, основа SpaceX и стартира приложението си за изкуствен интелект xAI.

Най-показателното от всичко обаче е, че той нарече най-малкото си дете X Æ A-12 – или накратко „X“.

През април той дори официално промени юридическото име на Twitter на X Corp, а сега всеки, който отиде на X.com, ще бъде пренасочен към Twitter.com. Въпреки че според Мъск основният домейн за услугата в крайна сметка ще бъде X.com.

Миналата седмица беше само за да направи естетиката официална и да заяви претенциите си към любимата си марка X.

Той не е единственият очарован от символа, за което свидетелства ребрандирането на британския телевизионен канал ITV на услугата им по заявка на ITVX, допълва Euronews.

За силата на един символ

Символът Х се използва в много области – от алгебрата до науката и духовността и има нещо като мистериозен чар, което кара мнозина да го смятат за най-могъщата буква в азбуката.

Х представлява както познатото (маркира дадено място), така и непознатото (в алгебрата) и има различни мистични свойства.

Мъск очевидно знае това.

Използването му е знак за сила, а присвояването на многостранния символ може да се приспособи към нуждите на всеки в зависимост от контекста и средата.

По същество милиардерът се е застраховал и се опитва да се хареса на широката аудитория, като същевременно се  наслаждава на символичната тежест на символите, както правят много „тайни“ общества, допълва Euronews.

Заслужава да се отбележи също, че Х често се свързва със смъртта и прераждането, тъй като се смята, че отбелязва края на един цикъл и началото на друг.

Това препраща към асоциацията на буквата със Samekh в еврейската азбука, която е символ на змия, поглъщаща собствената си опашка – това, което в окултните учения се нарича чрез „S“ като Ouroboros и е символ на вечния цикъл, на промяната или прехода. Нещо, което е доста подходящо, като се има предвид настоящото състояние на (доста хаотичен) преход на Twitter под ръководството на Мъск.

Духовни свойства и зловещ подтекст

Х често се използва от католическата църква като символ на Светата Троица, а в индуизма Х представлява Светата Троица на Брахма, Вишну и Шива. Тя се възприема и като свещен символ на свещения кръст; особено при тълкуването на сънища, кръстът символизира жертвоприношение или дори мъчение.

Отново доста уместно, като се има предвид адският пейзаж, в който се превърна Twitter през годините, с разпространението на речта на омразата и онлайн тормоза, признати като вредни за психичното здраве.

Стигаме до извода, че Х е символ с негативен оттенък. Макар че може да се възприема като тотем за защита, предпазващ от зли духове – вярване, което вероятно се корени във факта, че прилича на два кръстосани меча – буквата има несъмнен зловещ подтекст.

В исторически план тя може да напомня за робството. За много африканци и афроамериканци Х е маркер за отсъствие, защото някои робовладелци никога не давали име на робите си. Фамилните имена просто са били заменяни с Х. Ето защо през 1952 г. Малком Х приема фамилното име Х; за него то символизира неизвестното африканско име на предците му, допълва Euronews.

Трудно е да се пренебрегне и асоциацията на Х със смъртта. Символът на черепа и кръстосаните кости отдавна се свързва с опасност, особено след като бил асоцииран с пиратите. В крайна сметка той се превръща в стандарт за етикетиране на токсични вещества, като по този начин засилва асоциацията си с мрака.

X като нож с две остриета

Х може да означава цензура, особено при филми с рейтинг Х и порнография.

След това има поколение Х – родените между 1965 и 1981 г., определяно като демографска група, която не се вълнува от обществения натиск и парите.

Други примери от попкултурата обаче могат да предизвикат носталгия и дори вълнение: комиксите и филмите за Х-Мен; Х като съкращение за „екстремен“ по отношение на спорта и игрите; култовият научнофантастичен сериал от 90-те години „Досиетата Х“, който се върти около конспиративните теории и параноята на американското правителство…

Звучи ли ви познато?

Може би Мъск е фен на агентите Мълдър и Скъли, и ако е така, избрал е подходящия момент да се отърве от емблематичната птичка на Twitter, тъй като през 2023 г. сериалът навършва 30 години.

Каквито и да са причините, използването на Х си остава нож с две остриета. Той може да символизира божественост и хармония като симетрична буква, но препратките към смъртта, токсичността и понятието за грешка (върнете се към училищните си години) никога не са далеч.

А може би прекаляваме с мисленето и Мъск просто смята, че буквата изглежда готино, допълва Euronews.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *