„Спаси София“: Готви се лятна разпродажба на общински имоти

Лятна разпродажба на общински имоти се подготвя в София, предупредиха лидерът на „Спаси София“ и независим общински съветник Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на „Демократична България“.

“За последните два месеца е имало общо пет заседания на Общинския съвет, в които са разгледани над 120 доклада за разпореждане с общинско имущество. Забелязваме, че е честа практика районни кметове да предлагат за продажба общински имоти без аргумент, различен от желанието да бъдат получени средства в общинската каса. Друга процедура, която се практикува, е приемането на множество доклади за отдаване под наем на общински имоти за различни дейности за срокове между 5 и 10 години, с което в края на мандата се връзват ръцете на бъдещото управление да води собствена политика“, каза Бонев.

От „Спаси София“ вече сигнализираха за съмнителен строеж в район „Възраждане“, който се случва в рамките на имот общинска собственост, продаден през 2015 г. на единствения участник в търга. „Вместо общината да спасява града от презастрояване, с тези поголовни продажби, тя на практика съдейства за презастрояването“, пише организацията в съобщение до медиите.

“Ролята на общината е да защитава обществения интерес по най-добрия начин. Това със сигурност не включва продажба на имоти набързо, без аргументи и за сметка на удобството на гражданите. Ние сме решени да спрем тази практика – докато сме в ролята ни на опозиция ще продължаваме да изсветляваме порочните практики, а след изборите есента ще въведем нови правила и ще прекратим веднъж завинаги безразборното презастрояване“, зарече се Бонев.

Друг проблем, който според Бойко Димитров е честа практика, е до комисия да достигат оценки на имоти, които не отговарят на пазарните и да се налага съветниците да взема решения за повишаването им. „Тук говорим за опити “апетитни” имоти да бъдат продадени под пазарната цена, което ощетява значително бюджета на общината“, добави той.

Димитров напомни за случай през последната година, в който имот от десет декара в „Младост“ 4 е бил с първоначално предложена цена от 900 хил. лв. След реакция на общинските съветници от ДБ и „Спаси София“ се стигнало до промяна на цената до 3 милиона лева, която била приета и от частния собственик.

“Ако въобще се налага продажба на общински имоти, ключово е цената им да отговаря на пазара в момента. Предлагаме редица мерки, които ще доведат до подобряване на направените оценки, като въвеждане на обща методология, активно включване на общинското дружество „Софинвест“ за изготвяне на оценки и др. Не на последно място, задължително е приходите от продажби на общинско имущество на първо място да бъдат използвани за отчуждаване или откупуване на частни имоти, предвидени за публични нужди – за озеленяване, образователни институции, инфраструктурни обекти”, каза още Димитров.

Бонев призова мнозинството на ГЕРБ-ВМРО в Общинския съвет и всички районни кметове да спрат да предлагат и гласуват доклади, свързани с разпореждане с общинска собственост, освен по казуси, свързани с изграждането на публична транспортна и социална инфраструктура. „Смятаме, че в края на мандата се откриват твърде много възможности за нарочни действия, които сериозно да ощетят общината. Призоваваме за отговорност и разум, вместо алчност и разкостване на все по-малко оставащата общинска собственост“, допълни той.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *