Тихомир Тошев: Теглят се по-малко ипотечни кредити, но за по-големи суми

Бум на изтеглени жилищни кредити у нас няма. От Агенцията по вписванията отчитат 2% спад за първото полугодие на ипотечните кредити като брой изтеглени. 18% е ръстът на обема, той идва от високите цени на имотите, които за година натрупаха 20-25% ръст. 15% е спадът на сделките с имоти, но имаме повече сделки с ипотечни кредити. В големите градове цените нараснаха и повече хора имат нужда да купят имот с кредит, коментира пред Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.

 

„Това е четвърто поредно тримесечие на спад на сделки с имоти. Големият брой, с който мерим сега, беше иницииран един път от Covid кризата, втори път от високата инфлация, освен това и от войната. Затова имаше голямо търсене“, обясни консултантът.

Той подчерта, че цените на имотите още не са започнали да спадат, но и не растат. Тихомир Тошев припомни златното правило при теглене на кредит – 30% от доходите трябва да отиват за покриването му, а 70% за покриване на ежемесечни разходи.

„Част от кредитополучателите нарушават това правило, искат хубав имот в голям град и отиват към 40%. Това за кредитните консултанти е риск. Има ниска безработица и доходите растат повече от инфлацията, но един кредит се тегли за 25-30 години, така че е добре това правило да не се нарушава“, съветва Тошев, за да не се поставят на риск личните финанси.

Според него повечето клиенти предпочитат ипотечните кредити с плаваща лихва, която към монета е 2-2,6%, а фиксираната лихва от миналата година е между 3 и 3,5%.

„Лихвите ще мръднат малко нагоре, вероятно към края на година най-добрите оферти ще продължат да са под 3%. В топ сме на страните с най-ниски лихви, това е част от вътрешната ситуация на пазара. В някои страни тенденцията се обръща – в Румъния от 2% лихвите стигнаха до 8%, а през последните месеци паднаха до 6,5-7%“, даде пример кредитният консултант.

Той е категоричен, че влизането на България в еврозоната няма да се отрази негативно на лихвите по кредитите и дори предположи, че те може да тръгнат надолу. „Еврозоната ще ни гарантира по-голяма сигурност и стабилност на пазара, всички страни в еврозоната имат по-малък ръст на лихвите, отколкото страните със собствени валути“, е мнението на Тошев.

По отношение на потребителските кредити той посочи, че има ръст на обемите, но се свива броят на изтеглените заеми.

Защо растат бързите кредити? В кои райони на България се наблюдава най-голямо теглене на бързи заеми? Защо растат спестяванията, но лихви по депозитите дават само малките банки?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *