Борисов лъже и за дълга

„Ще се намери ли в ГЕРБ поне един смел човек, който да каже на този човек да спре да ви излага? Борисов, че лъже, лъже. Ама чак пък толкова. Ходи от град в град и тръби как научил от медиите, че Асен Василев ще тегли нов дълг и колко лошо било това. Ето какво казва: „От медиите научаваме, че министър Василев иска да тегли нов дълг. Не е ясно и какъв ще бъде размерът на дълга. Очакваме да видим с какво ще задлъжнеем“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова думите на Бойко Борисов във Фейсбук.
„Чудя се на депутатите от ГЕРБ как търпят Борисов всеки ден да ги прави на маймуни. Този нов дълг е приет с гласовете на ГЕРБ. 63 депутати от ГЕРБ са приели нов държавен дълг от 7,5 млрд. лв. – чл. 69 ал. 1 от Закона за държавния бюджет. Ако ГЕРБ бяха гласували „против“, нямаше държавата да задлъжнее още и още. И понеже Борисов попита кой е виновен, отговорът е един – ти си виновен“, допълва Нинова.
Повод за нейния коментар станаха критиките на лидера на ГЕРБ към финансовия министър Асен Василев  в неделя за изявлението му, че ще изтегли предвидения в закона дълг до края на годината.
Тази година държавата вече излезе веднъж на международните пазари, като още на 17 януари емитира 10-годишни еврооблигации с номинален обем от 1,5 млрд. евро (2,9 млрд. лв.), с които бе погасен падежирал през март външен дълг. Това изчерпи разрешения лимит дълг към онзи момент.
Заради липсата на редовно приет бюджет до лятото служебното правителство временно преустанови тегленето дори на вътрешен дълг, поради което Министерството на финансите сериозно изостана с набирането на новия дълг тази година. Предвид факта, че лихвите на вътрешния пазар се оказаха доста неизгодни през последната година, излизането на външните пазари е неизбежна стъпка за което и да било правителство, при положение че необходимата за набиране сума е над 4 млрд. лв.
Независимо че в края на юли партията на Борисов одобри „Бюджет 2023“ с таван на новия дълг за годината от 7,5 млрд. лв., в неделя той се оказа неинформиран по въпроса.
„Няколко милиарда минус сме. Като (не)коалиция не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми, поне аз“, каза Борисов в Търговище на предизборна среща на ГЕРБ. Борисов каза още, че министър Асен Василев е говорил, че има по-малка събираемост от „Митници“ и от Националната агенция за приходите (НАП).
Тази година има изоставане на постъпленията от ДДС на фона на събраното през миналата година, но въпреки това „сглобката“ на ГЕРБ, ДПС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ записа нереалистични постъпления от данъка в Бюджет 2023, поради което те вървят към неизпълнение.

От стенограмата се вижда, че депутатите от ГЕРБ са гласували за увеличението на дълга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *