Партиите да уредят авторските права за музиката в предизборната кампания

а уредят авторските права за музиката, използвана в предизборната кампания за общински съветници и кметове през 2023 г. Това призовава организацията на автори и композитори „Музикаутор“ в писмо, изпратено до политическите партии, регистрирани за предстоящите избори на 29 октомври 2023 г.

Повод за писмото са събитията и концертите, които се организират от партиите в този период, и които в повечето случаи остават без лиценз за използваното музикално съдържание. Според организацията на автори и композитори отказът събитията да бъдат лицензирани от една страна е сигнал към творците за незачитането на техния труд и принос, а от друга – е в тотално нарушение на българското законодателство.

В писмото си „Музикаутор“ посочва основанието за уреждане на правата в Закона за авторското право и сродните му права. Според него всяко публично използване на музикални произведения, в това число при провеждането на концерти, шествия, събития с озвучаване и други подобни прояви, следва да се осъществява само след писмено разрешение от правоносителите или от „Музикаутор“ в качеството й на организацията, която управлява колективно техните права.

За територията на България „Музикаутор“ представлява правата на над 3000 български автори и още над 2 500 000 автори от цял свят, членуващи в сродни авторски сдружения, с които организацията има договори за взаимно представителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *