Родители се принуждават да изваждат ТЕЛК на децата си, за да влязат в детска градина

Нежеланието на управяващите е причина 18 години да не можем да компенсираме недостига на места в детските градини. Има свободни общински места, на които да се строят. Така се отваря пазар за частните забавачници. Родители се принуждават да изваждат ТЕЛК на децата си, за да получат предимство в класирането. Детска градина в „Студентски град“ може да започне строеж веднага. Това заяви за „Твоят ден“ Ваня Григорова, кандидат-кмет на София от БСП.

По думите ѝ проблемът с детските градини може да бъде решен за 2-3 години при наличие на политическа воля. „За да се преодолее веднага недостигът на места, може да се използват обществени пространства на партерни етажи, които в близост имат зелени площи или училища с дворове, за да може децата да играят. Това би струвало около 20 млн. за една такава идея. Увеличаването на бюджета ще бъде за сметка на нещо друго. 20% от инвестиционната програма трябва да се насочва към районните кметове“, смята тя.

За нея е проблем моделът на управление на столицата, а всички останали проблеми произтичат от него. „Според мен най-напред трябва да се направи преглед на концесионните договори, както и на аутсорсинга – дейности, присъщи на общината, отдадени на външни компании. Да се провери доколко се спазват сключените договори и дали са изгодни. Ако има пропуски от частна фирма, да бъдат преразгледани. Бяга се от разговор по същество, трябва да намерим 1,5 млрд. лева, за да коригираме дефектите на управляващите през последните 33 години при отчуждителните процедури за зелени коридори в София“, заяви тя.

Според нея стремежът е чрез специалисти в държавни предприятия да бъдат извършвани всички ключови дейности за общината. „Основната цел на концесионерите е да формират печалба, но тя е за сметка на средства, които биха могли да бъдат използвани за удовлетворяване на интересите и нуждите на гражданите. Пример е озеленяването. Към момента съществуващото общинско дружество е в ликвидация, от 2012 г. не функционира. Даваме за една теменужка 3-4 пъти по-високи цени, отколкото ако ние си ги отглеждахме. Вместо един проект за озеленяване да струва пет, може да струва два милиона. Не можем ли да намерим градинари?“, коментира тя.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *