София е в топ десет на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank.През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%.

Други пазари също отчитат подобрения – в Европа има няколко силни примера с тримесечен ръст, най-вече Осло, Стокхолм и Глазгоу.

Какво се промени?

Възстановяването на цените през последното тримесечие не бива да бъде надценявано, предупреждава Knight Frank и допълва, че много пазари все още отчитат спадове на цените, а значителният натиск се запазва. Но редица двигатели подкрепят цените.

Намаляла несигурност: Насочваме се към по-сигурна среда, повишаването на лихвите вероятно е зад гърба ни, въпреки че те остават на високо ниво в сравнение с неотдавнашните исторически стандарти.

Ограничено предлагане на жилища: Липсата на нова строителна дейност през последните години в съчетание с по-ниска пазарна ликвидност създават недостиг на налични имоти за покупка. Ликвидната криза е породена от нежеланието на домакинствата да сменят жилището си, за да задържат ползите от ниските фиксирани за дълъг период лихви по ипотечните кредити.

Демографски промени: Някои страни, особено Австралия, отчитат ръст на вътрешната миграция след породената от пандемията пауза и това води до увеличено търсене на жилища и ръст на цените.

Ценови корекции: Някои пазари вече преживяха значителна промяна на цените на жилищните си пазари. Осем пазара отчетоха спад от над 10%, а 25 пазара отбелязаха понижения от над 5% след връхната точка на пазара през 2022 г. Оукланд води със спад от 20% до момента. Тези корекции в комбинация с високата инфлация са причина редица пазари вече да отчитат корекция в реални изражения, равна на тази по време на световната финансова криза.

Данните от това тримесечие показват съвсем леко подобряване на пазарната среда.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *