Бившият дом на Клара и Роберт Шуман в Дюселдорф ще отвори врати като музей

Бившият дом на известните класически музикални композитори и виртуози на пианото Клара и Роберт Шуман в германския град Дюселдорф скоро ще бъде отворен за посетители като музей, предаде ДПА.

Реставрацията на дома, в който двойката е живяла със седемте си деца от 1852 до 1855 г., е продължила четири години, съобщават от градската управа и института „Хайнрих Хайне“.

Клара и Роберт Шуман са смятани за едни от най-успешните за времето си музиканти в Европа. Техните композиции продължават да се изпълняват масово и в наши дни.

Музеят ще бъде отворен за посетители на 1 декември.

„Никое друго място не е по-подходящо за отдаване на почит към живота и творчеството на Клара и Роберт Шуман“, каза Мириам Кох, общински съветник в Дюселдорф.

Смята се, че Роберт Шуман е композирал около една трета от творбите си по време на престоя си в Дюселдорф, включително известната „Рейнска симфония“, чието копие може да се види и чуе в музея.

Посетителите му ще могат да видят общо около 100 предмета от колекцията на града, посветена на Шуман, както и реплики на мебели, принадлежали на двойката.

Ремонтът и преустройството на дома са стрували около 7,7 милиона евро.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *