Жилищна криза в Европа

Големите европейски градове са изправени пред криза с жилищата под наем, на фона на постоянно нарастващото население.

Париж не прави изключение.

Въпреки че това не е ново явление, пазарът на наеми във френската столица никога не е бил толкова напрегнат, пише Euronews.

Наемането на обзаведено студио в града отнема средно шест месеца, а цените на наемите са се повишили с 1% през третото тримесечие на тази година, сочат данните, публикувани от агенцията за недвижими имоти Lodgis.

 

Това може да се обясни с факта, че от 2019 г. наемите в Париж са ограничени.

В други големи френски градове повишението е много по-голямо: Над 10% в Бордо и почти 15% в Екс-ан-Прованс, според Lodgis.

Скокът е естествен резултат от търсенето и предлагането, казва Алексис Албан, президент на Lodgis.

„Недостигът на жилища се задълбочава, а търсенето непрекъснато нараства“, обяснява експертът. „Виждаме потвърждение за завръщането на международните наематели, като студентите и дигиталните номади продължават да избират традиционните дългосрочни наеми на обзаведени жилища“, допълва той.

Трудностите, с които се сблъскват хората при закупуване на жилище, са едно от обясненията за кризата.

За да се опита да се справи с проблема, френското правителство ще удължи срока на действие на заемите с 0% лихва за семейства с ниски доходи и ще ги отвори за повече хора през следващата година, за да им помогне да се качат на имотната стълбица.

Според изявление на Националната федерация за недвижими имоти на Франция (FNAIM) почти три четвърти (73%) от професионалистите отчитат спад в броя на имотите, предлагани под наем, в сравнение с миналата година, а 66% отбелязват и увеличение на търсенето.

„Увеличаването на лихвите по кредитите и затягането на условията, наложени на кредитополучателите, пречат на някои наематели да получат достъп до имот; те остават на място по-дълго, забавяйки мобилността на запасите“, заяви през август Лоик Кантен, президент на FNAIM.

Той спомена за ограниченията пред наемодателите, които ги карат да искат да продадат имотите си.

Напрежението на пазара се усеща още по-силно заради Олимпийските игри през 2024 г., когато в Париж ще се стича поток от туристи, доброволци и спортни екипи.

Правителството се сблъска със силни критики, когато реши да принуди над 2000 студенти да напуснат апартаментите си с контролиран наем – предназначени специално за тях, за да приемат олимпийския персонал през лятото. Студентски съюз отнесе случая до съда, където административен съдия спря действието на заповедта.

Париж не е единственият европейски град, който изпитва остър недостиг на жилища.

В Лондон средният наем за двустаен апартамент в центъра на града вече е почти 2500 евро на месец. Сумата три пъти повече от средната месечна заплата в Обединеното кралство.

Същото се случва и в Амстердам, където средният наем е над 1 500 евро на месец, което е два пъти повече от средната заплата в Нидерландия.

Домакинствата с ниски доходи и младите хора са тези, които най-силно усещат въздействието на жилищната криза.

За да се справят със ситуацията, градовете избират различни решения.

Виена, Париж, Амстердам и други решиха да се борят с отдаването под наем на жилища в стил Airbnb, за които се смята, че подхранват липсата на налични на пазара имоти за отдаване под наем.

Берлин отмени забраната за Airbnb, но строгите правила – налагани с високи глоби остават.

Друго решение е да се облагат с данък свободните имоти, за да се обезкуражат наемодателите да държат жилища празни и да ги накарат да ги отдават под наем.

Испания проправи пътя с първия си национален закон за „право на жилище“, приет миналата година, който включва данък за собствениците, оставящи жилища без наем за дълъг период от време.

Френското правителство последва тази година с подобен данък за градовете с над 50 000 жители.

От другата страна на Атлантическия океан, Ванкувър в Канада и Вашингтон в САЩ предприеха подобна мярка, а градове като Сан Франциско и Хонолулу обмислят същото.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *