Комисии описват съборените покриви в Източна България

Най-сериозни щети бурята от вчера следобед нанесе в областите Търговище, Разград, Силистра и Шумен, щети има и в Смолян.

В Североизточна България имаше много паднали дървета и пречупи клони, като населени места останаха и без електрическо захранване. Получени са сигнали за пречупени стълбове на електрическата мрежа и паднали дървета. По данни на ЕРП-Север вчера вечерта в 88 населени места са със затруднено електрозахранване.

Комисии ще обходят днес пострадалите имоти в исперихското село Лъвино, област Разград, където пораженията са най-много след силната буря. В селото е обявено частично бедствено положение, по предварителни данни 150 къщи са останали без покриви и ток. Няма пострадали хора, с изключение на една жена, която е прегледана в шуменската болница, след като е пострадала от паднало дърво в граската градина на Шумен. На територията и на село Тодорово има получени сигнали за паднали дървета

Областната дирекция на МВР ще постави постове в Лъвино, тъй като пострадалите къщи са необитаеми и се нуждаят от охрана, съобщи БНР.

В област Шумен обаче бурята взе и жертви – 51-годишен мъж в село Развигорово е бил затрупан от паднала стена, починал е на място. Мъж от Велики Преслав е загинал в покрайнините на града, след като отишъл да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е настъпил електрически проводник.

В област Силистра най-много поражения има в селата Долец, Прохлада, Колобър и Секулово, където са повредени над 100 покрива. На територията на областта имаше и населени места без ел. захранване.

В област Търговище бяха засегнати селата Разделци, Добротица и Черна вода, където има десетки паднали дървета и клони.

В област Ямбол бурята премина по-слабо и освен сигнали за липса на ток и паднали дървета, щетите са по-малко. Няма информация и за пострадали хора.

В южната област Смолян са получени десетки сигнали за паднали дървета и прекъснато електрическо захранване. Няма данни за пострадали хора.

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *