Работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничните, а не три, както досега – това ще бъде заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 година, научи „Хоризонт“ от участници в провелата се вчера работна среща на ръководствата на КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Предвижда се и повишение на така наречена вдовишка добавка, която сега е 26,5 на сто от пенсията на починалия съпруг/съпруга.

Задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като временна антикризисна мярка през 2010-а година, но продължава да се прилага. Работодателят покрива 70% от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, а от четвъртия ден нататък от НОИ институт плаща 80%.

Вече стана ясно, че за догодина ще се заложи 5 на сто реален  ръст на заплатите и 10 на сто увеличение на пенсиите по швейцарското правило. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *