Разширението на „Тракия“ може да започне най-рано 2026 г.

Разширението на магистрала „Тракия“ с още две платна, т.е. по едно във всяка посока, може да започне едва след 3 години. Това прогнозира регионалният министър Андрей Цеков в отговор на депутатски въпрос относно изчерпания й транспортен капацитет. Според него това обаче е „оптимистичният вариант“.
Министърът обясни, че след 3 години, т.е. евентуално през 2026 г. ще са приключили всички административни процедури, през които трябва да се мине, за да се стигне до разрешение за строеж.
Колко време ще отнеме строителството и колко ще струва, ще стане ясно, когато се стигне до прединвестиционно проучване и идеен проект. На този етап не е ясно и дали ще се разширява цялата магистрала или само определени отсечки от нея. Имайки предвид административните процедури до разрешение за строеж може да се стигне в рамките на 3 години, прогнозира той.
Цеков заяви, че първи стъпки по разширението, което предвижда добавянето на още една лента за движение в двете посоки, са направени през лятото. Била е възложена поръчки за оценка на въздействието върху пътната безопасност. Оценката трябва да е готова през пролетта на 2024 г., когато ще се премине към прединвестиционни проучвания.
През „Тракия“ по данни на АПИ средно на ден преминават над 15 хил. пътни превозни средства, като от София до Пловдив има 33 хил. преминавания. Министърът допълни, че през летния сезон тези цифри нарастват многократно. Именно заради това капацитетът на магистралата е изчерпан със сегашните й габарити.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *