Световно известният художник Riv Bulgari е в България с новата си изложба “Цвят и форма”

Кой е българският артист от американския Сохо, работил с Кунст, Костаби, Ейми Уайнхаус и Дрейк?
Наричат го “бутиковият артист”, любимец на елитните среди у нас и в чужбина. Винаги очакващ правилното време, когато да се появи пред публика, която сам избира. България идва за втори път в последната година, за да представи новата си изложба “Цвят и форма” в Художествената зала “Виваком” от 8 до 17 декември от 18.30 часа.
Познат в арт средите на Ню Йорк, Манхатън, Бруклин, Милано, Токио, Мексико и Перу, корените дърпат Riv Bulgari към българските ценители на живопис и скулптура, за да ги поведе в изкушаващо пътешествие през царството на въображението, в обятията на откровение и уникалност, добили свой цвят и форма.

Кой е той?
След 30 години в световните арт среди, с втора изложба у нас се завръща Riv Bulgari, чието рождено име е Радослав Иванов. Проплакал през 1966 година, в семейството на художник и хореографка близо до НДК, историята на Riv Bulgari е джеймсбондовска, невероятна и вдъхновяваща. В нея има екшън с престрелки, бягство зад граница само с 200 долара в джоба и паспорт, любов от трети поглед и зашеметяващо изкуство. Как младият художник и скулптор става успешен график, филмов, музикален продуцент и бизнесмен в Страната на неограничените възможности и си извоюва прозвището „един от най-забележителните и креативни артисти на 21 век“?

До 15-годишна възраст израства в ателието на баща си, художникът Иван Б. Иванов. Там той преминава през многообразни техники – от живопис, гравюри на дърво, литография, суха игла, акватинта, скулптура, керамика, сухи и мокри фрески до стенописи, колажи. Твори множество портрети, натюрморти, пейзажи, фигуративни композиции. Печели първа награда за детска рисунка от Френския културен център в София и първа награда от Ленински Район София, България.
„Щастливец съм, че баща ми е художник и е запазил много неща през годините, до периода ми в Европа, когато живеех в Германия и периода ми от Канада и от Мексико, където също съм живял. В предстоящата изложба ще има творба от времето, в което пребивавах и в Япония.
Сред тях е и негова рисунка, която направил на 7-месечна възраст, в която откриваме маниера на Жан-Мишел Баския.
“Бях учуден от себе си. Ако го видите и вие – 1 към 1 е Баския“, смее се Riv Bulgari.


В епицентъра на съвременното изкуство – Сохо в САЩ, Riv Bulgari започва кариерата си с първи стъпки като асистент-художник. Рафинира стила на Марк Костаби и организира рисуването на картините му, които Марк само подписва. Също така се запознава с Джеф Кунст, комуто организира направата на някои от неговите скулптури, една от които е продадена за 187 милиона щатски долара. Участва в колаборация с LA2, който заедно с Кит Харинг внася уличните графити в галериите на Манхатън. За период от една година живее и работи с канадския художник Давид Никълсън. Участва в множество общи изложби и прекарва част от свободното си време в ателиетата на фотографката Ани Лейбовиц, японския фотограф Го Хотода и първата му жена Хироми Накан.

“Жени играят голф”
“Жени играят голф”

“Унищожавал съм свои творби, които не съм искал да бъдат купени, просто защото не ги е харесвам”, споделя откровено.
Пътува доста и в САЩ, и в Латинска Америка… Среща идолите си – освен Кунст и Костаби, имена като Джон Бон Джоуви, Пласидо Доминго и много други…
„Моят опит показва, че по-успелите се свързват по-лесно с непознатите, защото им е интересно да срещнат нещо ново”
Да не е аудио визуално и не прекалено концептуално. Да не е илюстрация. Да е бягство от фигуративността и пейзажността, която можем да видим във всеки един телефон. Да е абстрактно. Да е закодирано в образи и визии, които да грабнат човека отведнъж и да го накарат да види и други неща отвътре. Това е характерно за стила на Riv Bulgari.
Създавал е и реалистични, в естествен размер, скулптури за японската скулптурка Мичио Ишихара и фигури за музеят на Мадам Тюсо в Манхатън. Нарича себе си „всестранно недоразвит“ в различни области, които му се отдават – от режисура до продуцентство на документални филми („Непознатото Перу“) и музикален мениджмънт, през бизнес с недвижими имоти. Така успява от звукозаписно студио в мазе да създаде градска музикална верига студия, в които записват звезди като Ейми Уайнхаус и Дрейк, с името The Sound City! Сред най-известните му творби са „Big Time“, “ Circle of life“, Guelagueza“, Dolce & Gabbana“, „The girl with a watermelon“, някои от които бяха показани на първата му изложба от 2008 година в България – в Софийската Опера, изцяло с творби, създадени в Ню Йорк през 2017 г., заедно с Доминик Нахас издава книгата“ The Thin Line“ , а в периода 2018-2021 година Riv Bulgari пътува по света. Участва в множество общи изложби в Бруклин, Ню Йорк. Прави колаборативни картини с американски художници и впоследствие изложени в музея за модерно изкуство в Бруклин, Ню Йорк. Продължава да работи активно в ателиетата си в България, Словения и Съединените Щати, като рисува картини с образност и ярки цветове. Те обобщават възгледа му за живота и неговите ежедневни лични преживявания.

“Фамилното бижу”

Това, което ще видите е част от игра по път от изследване на автора, към всевъзможни комбинации от цвят и форма. Художникът се вълнува и се провокира от цикъла на пресъздаване в неговото въображение и материализирането му във физическият свят. Така деликатно и с внимание води нашето любопитство и усещания към неговата вселена от фантазии.
А сега ще ви посрещне в Художествената галерия “Виваком” от 8 до 17 декември 2023 година от 18.30 часа , за да ви даде възможност да се насладите на подбрана колекция от хипнотизиращи творби. Във физическите граници на това пространство ще бъдете отвлечени в една фантастична вселена, а похищението ще е неусетно и дори тайно пожелано!
От мистериозна образност, примамваща с форми и цветове, преминаващи от

В този свят, който често изисква сериозност и съответствие, изкуството на Riv Bulgari се отдава изцяло на плана за бягство от светското, отсрочката на ежедневието и пътуване отвъд физическата логика. То оставя нови правила, където цветът и формата биват изразени във всевъзможни конфигурации, оставяйки усещането за неизчерпаем извор на въображение и възбуда от играта с него.

“Момиче с диня-Марина”

Срещаме Riv Bulgari в Художествена галерия “Виваком” прегърнал хумора си и своят причудлив свят, подканващ ни с усмивка да изследваме изкуството му, чрез радост и забавление, чрез усещане за надежда, чрез предизвикателството на детето в нас, а зад всички тези изследвания, реакции, емоции, насред пътя на тази фантастична вселена стои една недвусмислена дисекция на цвета и формата, смело събрани от света, в който живеем.

Сюжетите игриво флиртуват с нашето въображение!

“Цвят и форма” е празник на възхитителни капризи, под формата на причудливи скулптури, картини и рисунки, които подканват зрителите да се включат във възхитителен танц на фантазията.
Може би ще сте очаровани и дори шокирани, но доверете се! Впуснете се в завладяващо преживяване, което ще ви накара да се усмихнете и ще ви направи почитатели и колекционери на една фантастична Вселена от “Цвят и форма”.
Оставете въображението ви да бъде съблазнено от безкрайните възможности и да започнете опасна връзка с едно естетично поднесено приключение. Там, където формите може да ви подразнят с шепот и кокетство, със смелост и категоричност, но и с отговорност зад своята идентичност и признателност. Влюбете се в богатството на различното.

Дали ще се поддадете на обаянието му или ще се доверите сляпо, дали ще устоите на призива му…?
Със сигурност ще усетите разширяването на собствения си кръгозор, обгръщащ завладяващи творения от “цветове и форми “, поднесени с неустоим чар в съблазнителната прегръдка на Riv Bulgari.

Калина Едрева