УНСС участва в първата среща на български университети с кандидат-студенти от Република Северна Македония

Университетът за национално и световно стопанство се представи с щанд в рекламния тур на университетите в Република Северна Македония, която организира МОН по предложение на посолството на Република България в Скопие, консулството ни в Битоля и Културно-информационния център в Скопие. Това е първото толкова мащабно представяне на българските университети в директни срещи с учениците. В предишни години Министерството е рекламирало основно начина за кандидатстване в българско висше училище.

В деня на студентския празник 8 десември с кандидат-студентите в Битоля се срещнаха Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора”, Атанас Димитров, директор на Кариерния център и Десислава Паунска ръководител отдел „Връзки с обществеността”.

Министерството на образованието и науката беше представено от г-жа Галина Дреновска, директор на дирекция „Висше образование” и основен организатор на българското представяне.

За сайта на УНСС г-жа Дреновска заяви: „За първа година МОН организира представяне в три града на български висши училища, които традиционно приемат и обучават студенти от българските общности в Македония и граждани на Република Северна Македония. Кампанията има за цел да привлече по-голям брой кандидат-студенти, които традиционно в този период се ориентират къде да продължат образованието си и какво да бъде то“. Г-жа Дреновска обясни, че в този формат изложение е правено един път преди много години, без да се радва на такъв засилен интерес и отбеляза, че университетите сега са били изключително подготвени в представянето си.

„По принцип това изложение се различава от традиционните изложения които правим, които са по-скоро информационни кампании, които запознават кандидат-студентите с възможностите за кандидатстване, механизмите, начина на полагане на изпитите, сроковете, тестовете и по-скоро имат технически параметри. Сега висшите училища имаха възможност да представят самите себе си. Смятам, че този опит беше много успешен и изложението трябва да стане традиционно, за да създаде нагласата на македонската общност да го очакват“, обясни директорът на дирекция „Висше образование” в МОН. Изложението беше широко отразено от местните медии

Гост на щанда на УНСС беше г-н Кирил Янчев, пълномощен министър на България в Битоля, също възпитаник на УНСС (на снимката долу вляво). Неформален посланик на Университета стана Ангела Митровска, магистър по „Управление на международни проекти” и бакалавър „МИО“ (на снимкато долу вдясно), която се присъедини към екипа, за да разказва лични впечатления от своето следване на учениците от Битоля.