Китайски учени разработиха нова технология за производство на биодизел

Китайски учени са разработили нова технология, позволяваща производството на биодизел с по-високо съдържание на биомаса, съобщи Синхуа.

При новия метод биомасата в горивото може да достигне над 40% в сравнение със средното съдържание в световен мащаб, което е по-малко от 10%.

Шън Цзян, професор от катедрата по химия и материалознание към Университета на Нанцзин, и неговият екип са подобрили производствения процес, използвайки биомазнини (триглицериди) и компоненти от рафинирането на суров нефт, за да произвеждат автомобилно биодизелово гориво.

Колкото по-високо е съдържанието на биомаса в биодизела, толкова по-изявен е ефектът от пестенето на енергия и намаляването на въглеродните емисии, казва екипът.

Технологията, която частично замества петрола с биомазнини, благоприятства усилията на Китай за популяризиране на по-екологично биодизелово гориво и за подобряване на стандартите за емисии, като същевременно допринася за глобалното намаляване на въглеродните емисии и за въглеродната неутралност, каза Шън.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *