Нараства интересът на строители и архитекти у нас към проекти за големи пасивни сгради

Пасивните къщи пестят между пет и десет пъти повече енергия в сравнение със стандартното строителство, те също така предлагат комфорт на обитателите си, тъй като ги защитават от шума, влагата, теченията. Оценката е на Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop, която откри първия си шоурум за енергийноефективни решения и технологии.

Целта на събитието е да събере на едно място всички участници в енергийноефективното строителство – строители, инвеститори, инженери, архитекти, за да създадат контакти, да получат консултация, да се запознаят с използваните материали.

Passive House Shop, която съществува от 13 години, има изградени пасивни къщи у нас, като някои от проектите е реализирала сама, а в повечето е участвала като консултант. Първите пасивни къщи са изградени в Бургас и Варна, тъй като основните ѝ клиенти са били германци, които са се установили в България с желанието да живеят в комфортно жилище. Стандартното строителство у нас обаче не отговаряло на изискванията им, едно от основните било да има вентилация.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *