НВИМ открива традиционната си дарителска изложба „Памет за бъдещето“

На 24 януари (сряда) от 15.00 часа на ул. „Черковна“, 92 в София Националният военноисторически музей открива културната си програма с традиционната изложба „Памет за бъдещето“.

С представянето на част от най-любопитните експонати, постъпили през 2023 г. екипът на Музея отдава заслуженото уважение на всички дарители – от наследниците на свързани с българската история личности до структурите на Министерството на отбраната. В изложбата са представени лични вещи, документи и сабя на военните лекари подполковник д-р Петър Гачев и д-р Атанас Папазов, участници в Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918), както и немски бинокъл на ветеринарния фелдшер Григор Вулев, служил през същия период. Сред ценните реликви от епохата на войните за национално освобождение и обединение са и заповед за награждаване с медал за участие в Сръбско-българската война (1885) на френския гражданин Жак Батиста Далей, доброволец в Трънската народна опълченска №1 чета, противогаз на кап. Христо Кадийски, дарен от неговия внук, отличка за калпак на Македоно-Одринското опълчение, дарена от наследниците на поручик Гавраил Фъкев, комплект за копиране на снимки на фотографа Кирил Налбантски, служил в гранични войски. За пръв път тази година Музеят ще представи откупени от него движими вещи, окачествени като културни ценности – редки военни униформи, картини на Димитър Гюдженов и Станю Стаматов, отличия и др.

Сред най-интересните артефакти, дарени от военните формирования, са различни модели хладно и огнестрелно оръжие на въоръжение в Българската армия по време на войните за национално обединение. Интерес предизвикват също катапултна седалка, дихателен апарат „Сатурн“, както и ракети и авиационни бомби, които вече са част от външната експозиция на Музея. Съвременният облик на Българската армия се допълва от дареното знаме на българската мисия в Мали (2013 – 2023) и от лични дарения на бриг. ген. (о.р.) Радостин Илиев, кап. д-р Елисавета Грънчарова и ст. лейтенант д-р Георги Семовски.

На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до НВИМ и филиалите му в знак на признателност към всички дарители, които показват съпричастност към опазването на българското историческо наследство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *