Невъзможни атракции – местата, които няма как да посетите през 2024 г.

След края на пандемията тази година, туристите наводниха големите европейски градове и американските национални паркове като „пътуване за отмъщение“, посещавайки или завръщайки се в някои от дестинациите, които бяха недостъпни.

Светът обаче се е променил много за последните 3 години.

Много компании затвориха, а служители по цял свят преминаха към дистанционна работа.

Освен това, не всички туристически атракции оцеляха след загубите на приходи.

Ето защо CNN представя пътеводител с места, които няма да можете да посетите през 2024 г.

 

Помпиду, Париж

Въпреки че този музей в Париж все още изглежда шокиращо модерен, Центърът Помпиду всъщност навлиза в шестото си десетилетие.

След Летните олимпийски игри във френската столица през лятото, той ще премине към програма за модернизация на стойност 260 млн. евро.

Междувременно, вече се работи по създаването на сестринския музей на Помпиду в Брюксел, чийто прогнозен срок за откриване е 2025 г.

План Б: Дворецът в Токио също разполага с огромна колекция от съвременно изкуство, а музеят Quai Branly е открит през 2006 г. и разполага с богат асортимент от произведения на изкуството и артефакти от цял свят.

Splash Mountain, Флорида и Калифорния

Една от най-известните атракции на Disney имаше своите последни атракции през 2023 г: Splash Mountain.

И двете планини Splash Mountains в Disneyland в Калифорния и Флорида ще бъдат отворени отново в променен вид като „Приключението на Тиана в залива“, вдъхновено от филма „Принцесата и жабокът“.

План Б: Повторното отваряне на Азия прави този момент идеален за суперфеновете на Disney да посетят парковете на компанията в Япония и Китай.

Noma, Копенхаген

Ресторантът в Копенхаген, който популяризира новата скандинавска кухня, ще обслужи последните си клиенти през 2024 г.

Той обаче няма да затвори напълно.

През 2025 г. Noma ще отвори отново като „пионерска тестова кухня, посветена на работата по иновациите в храната и разработването на нови вкусове“, се казва в изявление на уебсайта му.

План Б: Настоящият най-добър ресторант в света е Central, в горещата точка на кулинарите – Лима. Дори и да не успеете да си осигурите маса, в столицата на Перу има много места, които представят ястия с киноа, картофи, риба, чили и други местни съставки.

„Фантомът на операта“, Ню Йорк

След 35 години и близо 14 000 представления, култовият мюзикъл „Фантомът на операта“ излиза за последен път на нюйоркска сцена през 2023 г.

Той се пенсионира с честта да бъде най-дълго излъчваното шоу на Бродуей в историята, побеждавайки популярни мюзикъли като „Котките“ например.

План Б: Въпреки че „Фантомът“ е изчезнал в нощта, Бродуей все още е толкова забавен, колкото и преди, за любителите на театъра. Когато резервирате местата си, отидете на Таймс Скуеър по-рано, за да разгледате най-готините места, които дори снобските местни жители на Голямата ябълка обичат да посещават.

Музей Пергамон, Берлин

Музеят, част от берлинския комплекс „Музеен остров“, е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Той ще бъде затворен до 2027 г. като част от амбициозен проект за модернизация, който ще създаде нова централна пешеходна зона, ще разшири изложбените зали и др.

План Б: Пътуващите, които искат да се докоснат до Пергамонмузеум, могат да посетят близкия Das Panorama, където някои експонати ще бъдат изложени по време на ремонтните дейности. Отворени са и други забележителности, включително Neues Museum (който разполага с богата колекция от египетско изкуство и артефакти).

Скалата с хобот на слон, Тайван

Това популярно място за снимки в Тайван – което всъщност прилича на хобот на слон, се срути в морето на 15 декември 2023 г.

Мястото на североизточното крайбрежие на острова е било в риск поради ерозия и от 2010 г. е блокирано за обществен достъп.

План Б: Пътешествениците, които желаят да се докоснат до красотата на Тайван, имат безброй други възможности за селфи.

Park Hyatt, Токио

Смятан за първия луксозен хотел в западен стил в японската столица, открит през 1994 г., Park Hyatt има бляскав живот.

Но за 30-ия си рожден ден през май, хотелът ще затвори, за да премине през това, което Hyatt нарича „обновяване на целия имот“.

Бар „Ню Йорк“ на покрива, който феновете на киното познават от филма „Изгубени в превода“, ще бъде затворен по-рано, като ремонтът му ще започне през януари.

Повторното отваряне ще се състои през 2025 г.

План Б: Помислете дали да не излезете от Токио и да прекарате време в опознаване на останалата част от страната – както и на други нейни първокласни места за настаняване. Две забележителни места за бягство са Nishiyama Onsen Keiunkan, който е най-старият хотел в света,и Treeful, къщи от дървета, дълбоко в гората на Окинава.

Нотр Дам, Париж

През 2019 г. светът с ужас наблюдаваше пожара в парижката катедрала Нотр Дам и бързо се стигна до дарения за възстановяване.

Първоначално френският президент Еманюел Макрон подкрепи по-модерно преустройство на прочутата катедрала, но традиционалистите победиха и 850-годишната забележителност ще бъде възстановена в оригиналния си вид.

Повторното откриване на Нотр Дам е планирано за декември 2024 г.

План Б: Що се отнася до църквите, Франция разполага с огромно богатство. Отвъд столицата сред най-интересните места са внушителната Нотр Дам дьо ла Гард в Марсилия, оцветената в розово катедрала в Страсбург или по-модерен дизайн като Colline Notre Dame du Haut на Льо Корбюзие в град Роншамп.

Замъкът Смитсониън, Вашингтон, окръг Колумбия

Първата сграда, която носи името Смитсониън, си взима почивка за преобразяване.

Основната сграда на музейния комплекс, често наричана Замъкът на Смитсониън, е затворена през февруари 2023 г. за „около пет години“, за да се завършат ремонтите и модернизацията на откритата през 1855 г. структура.

През това време ще се провеждат дигитални обиколки, беседи и други събития.

План Б: Въпреки че Замъкът  е недостъпен, два големи музея във Вашингтон са отворени отново след ремонтни дейности: Националният музей на въздуха и космоса и Националният музей на жените в изкуството.

Лозето на Леонардо да Винчи, Милано

В продължение на половин век то е било туристическа дестинация, но милиардерът Бернар Арно закупи парцела и го превърна в частна собственост.

Главният изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH още не е направилизявления кога – и дали, туристите ще могат да го посетят отново.

План Б: Дори бившият имот на Да Винчи да не е достъпен за публично разглеждане, много от най-известните му произведения на изкуството могат да се видят от посетители. „Тайната вечеря“ се намира в църквата „Санта Мария деле Грацие“ в Милано.

„Междузвездни войни: Галактически круизер“, Disney World

Въпреки грандиозното откриване, тематичният „Галактически круизер“ на „Междузвездни войни“ в Walt Disney World беше затворен през 2023 г.

Потапящото преживяване представляваше хотел с пълен набор от услуги, но предлагаше и обучение със светлинни мечове, срещи с дроиди и герои от филмите. Disney нарече стъпката за затваряне на Galactic Cruiser „бизнес решение“.

План Б: Някои реални места за заснемане на „Междузвездни войни“ са чудесни дестинации за почивка. Хотел Сиди Дрис в Тунис изигра ролята на дома на семейство Скайуокър, а черният пясъчен плаж Рейнисфяра, Исландия, беше планетата Еаду в „Rogue One“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *