Страна, която има ядрена енергетика, има друг тип икономика

Страна, която има ядрена енергетика, има друг тип икономика. Това е много сериозна предпоставка за икономическо развитие. Това каза Славчо Нейков – бивш главен секретар в Министерство на енергетиката, в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите му ядрената енергетика вече се конкурира много сериозно с други източници на енергия. „Има огромни ВЕИ мощности, които чакат присъединяване, и това са стъпки, които могат много бързо да бъдат реализирани във времето, докато изграждането на нови ядрени мощности отнема десетина години. Един ветропарк като „Свети Никола“, който има 13 пъти по-малка мощност, отколкото двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, миналата година е произвел ток да захрани 100 000 български домакинства“, даде пример той.

Той отбеляза, че в световен мащаб темата за регулирането на малките модулни реактори не е на ниво. Идеята за използването на подобни реактори у нас не е нова, припомни Нейков. „Преди пет години в Стара Загора беше лансирана идея за три модулни реактора, но това са все още абстракции, за които е все още рано да говорим“, допълни той.

Заради планов ремонт на единия от реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ в първите дни на годината България от нетен износител се е превърнала във вносител. „Ние внасяме ток не защото нямаме мощности да произведем необходимата ни енергия, а просто защото е по-евтин. А той е по-евтин поради технологичния бум и поради факта, че някои страни от региона се ориентираха навреме и създадоха по-добри условия както за развитие на собствени ВЕИ мощности, така и за развитие на газови мощности – ТЕЦ-овете им не работят на въглища, а на газ“, обясни експертът.

Според Славчо Нейков законодателството ни не съответства на съвременните изисквания за развитие на мрежите. „Тези около 40 000 мегавата ВЕИ, които чакат и които можеха да произвеждат този ток, вместо да го внасяме, не работят и една от причините е заради калпавото законодателство. Вторият много голям проблем е проблемът с регулатора, защото има едно битуване в политическата мисъл, че при либерализацията на пазара ролята на регулатора намалява. Това, което те направиха, включително и с измененията на Конституцията, ти си създадоха условия да манипулират регулатора“, посочи Нейков.

БНТ, „Говори сега“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *