Валентин Ангелов възпява в багри слънчева Тоскана

Художникът Валентин Ангелов показва живопис, рисунки и рисувана керамика в новата си изложба „Пътуване“, която се открива на 28 февруари в столичната галерия „Ракурси“ на ул. „Хан Крум“ 4а. Произведенията са създадени през последната година, през по-голямата част от която той е работил в слънчева Тоскана, ето защо носят нейния дух и атмосфера.

Приятелят на художника – писателят Деян Енев, представя изложбата така:

„Валентин Ангелов може да нарисува всичко.  Дори най-трудното за рисуване – „опаловия час“, когато слънцето го няма вече, но и луната още я няма. Но нима по-лесен за рисуване е „Ангелът в щрайха“?! Не всички ще го видят, но той е там, прегърнал струните. И тъкмо защото е почти невидим, но вездесъщ, картините на Валентин Ангелов говорят и с езика на музиката. Те буквално звучат като изпети песни“.

Според Деян Енев всяка изложба на Валентин Ангелов е пътуване към пределите на света, но и към пределите на душата. „И като стана дума за предели, и тези тримата са тук: тримата влъхви – Каспар, Мелхиор и Балтазар, дошли от най-далечните предели. Трите рисунки на Валентин Ангелов, посветени на тях, са, без никакви уговорки, шедьоври. Заедно с  „Човекът-остров“, портрет на един човек, понесъл на гърба си своя свят. Същото, каквото прави и художникът Валентин Ангелов“, убеден е писателят Деян Енев.

Изложбата „Пътуване“ може да бъде разгледана до 16 март.

Валентин Ангелов е роден през 1961 г. в София. Завършил е Художествената гимназия, а след това – графика в Националната художествена академия. Има над 40 самостоятелни изложби в София, Варна, Кьолн, Будапеща, Москва, Виена, Прага, Истанбул, Миконос, Люксембург. Носител е на награда от Биеналето на рисунката в Ел Ферол, Испания.

Ангелов работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията, комикса, карикатурата, рекламата, дори модния дизайн. Преди 22 години той нашумя като автор на булчинската рокля на княгиня Калина за сватбата й с Китин Муньос. Един от художниците е и на култовото сп. „Дъга“. Негови платна са собственост на Националната галерия, Софийската градска художествена галерия, Дома на хумора и сатирата в Габрово, на частни колекции в България и в чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *