Вярно ли е, че музиката е универсалният език на човечеството

Движението и емоциите са неразривно свързани с музиката, а тя – с хората.

Но ако музиката е „универсалният език на човечеството“, означава ли това, че всички реагираме на мелодиите по един и същи начин?

„Изглежда, че хората „усещат“ музиката по сходен начин на различни места по света“, обясняват пред Euronews авторите на ново проучване. „Така че, има нещо универсално в начина, по който музиката активира движенията ни“.

Щракане с пръсти и поклащане на глава

Участниците били помолени да слушат едни и същи музикални клипове и след това да оцветят рисунка на човешкото тяло, като посочат кои части на тялото им се променят по време на песента.

„Промяната“ умишлено била оставена неясна, за да могат участниците лесно да се самооценят. (Ако искате и вие да опитате, можете да участвате в онлайн въпросника тук)

В резултат на резултатите, учените създали т.нар. карти на телесните усещания (BSM), които показват как се променят усещанията на хората, когато слушат една и съща песен.

Най-забележителното?

Въпреки че произхождат от различни култури, намиращи се на противоположни краища на света, повечето участници отговорили по един и същи начин.

Учените обаче все още нямат отговор на въпроса дали музиката разчита на същите мозъчни или телесни механизми като друг вид емоции, например страх“.

Някои от участниците в проучването били помолени да опишат емоциите си, докато слушат песни – тъжните и нежни били оценени като силно релаксиращи, но с ниска енергийна стойност, което може да обясни защо слушането на тъжни песни понякога парадоксално може да ни накара да се чувстваме добре.

„Тъгата в музиката е интересна, защото е различна от тази в реалния живот. Наистина се чувстваме тъжни, но не избягваме тъгата, предизвикана от музиката, по подобен начин, както се опитваме да избегнем да бъдем наистина нещастни в ежедневието си.

Така че дори в контекста на музиката и изкуството тези отрицателни емоции могат да бъдат усетени като положителни“, обясняват учените.

Сега целта им е да разширят изследването, за да проследят какво се случва с мозъчната активност на хората, когато слушат различни жанрове и да се разбере как музикално-индуцираните емоции действат в мозъка.

Центърът за PET в Турку работи по ново изследване, което анализира мозъчни сканирания на хора, лежащи неподвижно, докато слушат музика и подготвят ново проучване за връзката между музиката и човешките емоции.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *