Новозавършените офис площи в София през 2023 г. са достигнали 10-годишно дъно

Новозавършените офис площи в София през миналата година са на най-ниското ниво от 2013 г. насам. През второто полугодие са завършени само 10 950 кв. м нови офиси, сочат данни на консултантската компания Avision Young. В строеж, с очаквано завършване през тази година, са 130 736 кв. м, показват още данните на компанията.

Повечето от тези площи са от проекти, чието завършване е било планирано за 2023 г. Проектите, започнати след началото на COVID-19 пандемията, са малко, допълва тя.

Обемът на активно търгуваните завършени офисни площи клас A и Б остава почти непроменен и е в размер на 2,01 милиона кв. м.

През втората половина на миналата година на офисния пазар са преобладавали удължаванията на съществуващи договори. Общият обем на сключените сделки е 144 893 кв. м, като удължаванията са над 60% от тези площи. За цялата минала година са били сключени сделки за общо 261 393 кв.м, като почти 57% от тях са от удължаване на договори, а 43% от преместване и разширяване.

Тенденцията за преместване в по-качествени сгради се запазва, но липсата на ново предлагане през годината е задържало нивото на преместванията в по-ниски граници и е увеличило броя на удължаванията. „Въпреки че хибридната работа е напълно интегрирана в начина ни на живот, все още някои компании изпитват трудности да върнат хората си в офиса, но осъзнават необходимостта да ги събират по-често заедно под един покрив“, отбелязва компанията.

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *