Високо признание за Райна Кабаиванска в Рим

Именитата певица Райна Кабаиванска влиза в академичния корпус на Академия „Санта Чечилия“ в Рим, който включва личности като Салваторе Акардо, Фабио Бионди, Рикардо Шайи, Даниеле Гати, Фабио Луизи, Джакомо Манцони, Рикардо Мути, Антонио Папано, Маурицио Полини, Салваторе Скиарино, Уто Уги, Маурицио Полини и др., научи ДУМА от Елена Гюрова, мениджър „Външни комуникации“, отдел „Комуникации“, Нов български университет.
Райна Кабаиванска е сред най-значимите оперни певици на нашето време. Дебютът й в оперния театър „Ла Скала“ в Милано през 1961 г. е началото на една прекрасна кариера на сцените на всички големи театри и концертни зали по света. В своята 55-годишна артистична кариера е изиграла незабравими роли от репертоар, който е поразителен със своята широта.
Райна Кабаиванска е носител на множество държавни отличия, сред които „Кавалер на Големия кръст на Ордена за заслуги към Република Италия“, „Командор на Ордена на изкуствата и литературата на Френската република“, орден „Стара планина“.
В последните 25 години маестра Кабаиванска преподава в НБУ в София, Академия Киджана в Сиена, Музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. Десетки млади певци по върховете на световните сцени са шлифовани в нейните майсторски класове.
2024 година е юбилейна за Райна Кабаиванска. Сред инициативите по този повод е XXIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и НБУ, който ще започне с прослушване на 12 и 13 септември в Софийската опера и балет.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *