Жилищата в София и Пловдив са поевтинели леко в края на 2023 г.

Цените на жилищата в София и Пловдив са се понижили през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени в понеделник.

Намалението в Пловдив е с 0,5%, а в столицата е по-скоро символично – с 0,1 на сто, като то се определя основно от поевтиняване на съществуващите жилища с 0,2%, докато при новото строителство не се регистрира изменение.

Най-голямо увеличение на цените на тримесечна база се наблюдава в Стара Загора (с 8,2%), следвана от Бургас (6,3%) и Варна (1,7%). В Русе цените се покачват с 0,2 на сто, сочат още данните.

В национален мащаб цените на жилищата в България са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие.

На годишна база във всички големи градове в България (с население над 120 хил. души) е регистрирано поскъпване на жилищните имоти през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период година по-рано. То е най-силно в Русе (18,1%), Бурас (17,3%) и Варна (15,7%). В останалите три града то е едноцифрено – в София е 9,7%, в Пловдив – 7,3%, и в Стара Загора – 5,3%.

Общо за страната е регистрирано повишение на цените на жилищата с 10,1%на годишна база. По-изразен е ръстът при новите жилища – с 10,5%, докато при съществуващите той е 9,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *