Западът се произнесе за сътресенията у нас

България се насочва към шестите си избори за три години, след като планираните промени в правителството се провалиха този месец, предава АФП, информира БНР. Последните сътресения идват само девет месеца, след като двете най-големи политически партии в балканската страна сформираха правителство за споделяне на властта, предназначено да сложи край на две години политическа безизходица.

Планът за ротация на позициите в кабинета беше начертан от двете партии – дясноцентристката ГЕРБ и либералната ПП-ДБ – когато сформираха проевропейско правителство през юни 2023 г.

Като част от рокадата се очакваше външният министър Мария Габриел от ГЕРБ и премиерът Николай Денков от ПП-ДБ да разменят постовете си. Но разногласията относно съдебните реформи и подялбата на постовете в новото правителство доведоха до провал на преговорите.

България, членка както на Европейския съюз, така и на НАТО, има тесни исторически и културни връзки с Русия. Отношенията са обтегнати, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

„Руското влияние обаче остава силно и Москва има интерес от нестабилност“, казва Славев пред АФП.-

В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенгенската зона на Европа, отваряйки пътуването по въздух и море с други нации в зоната. Последната политическа криза може допълнително да забави пълното присъединяване към зоната, което ще премахне и контрола по сухопътните граници, коментира АФП.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *