Кои са страните в Европа с най-скъпи жилища и колко са готови да плащат хората?

Хората във Финландия харчат най-много за жилища, следвани плътно от британците, сочат данни на Resolution Foundation, цитирани от Euronews.

Британският институт е установил, че хората във Финландия са заделяли средно 24% от общите си разходи за жилища, като далеч изпреварват средното ниво в ЕС от 15 на сто.

Данните са комбинация от плащания действителен наем и сумата, която собствениците на жилища биха платили, ако наемаха жилището си на отворения пазар.

За сметка на това жилищата в Полша заемат най-ниския дял от разходите сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) с 6 на сто от разходите.

Къде цените на жилищата са най-високи?

Цените на жилищата са най-високи във Великобритания, следвани от тези в Нова Зеландия, Австралия и Ирландия. Полша и Гърция са доста под средното ниво в ОИСР, като по-ниските цени обясняват отчасти високото им потребление на жилища.

В Европа цените на жилищата са нараснали най-силно в Турция – публикувани в страната данни сочат, че цените на жилищата са 12 пъти по-високи в сравнение с девет години по-рано в номинални изражения. Така апартаментите в Истанбул се конкурират с Париж и Лондон, които са известни със скъпите си жилища.

Северноевропейските страни в ОИСР като Швеция и Финландия отчитат най-малката промяна на цените с ръст от над 4% в номинални изражения от 2015 г. насам.

На обратния полюс Турция е следвана плътно от Унгария, където цените са се вдигнали със 166% спрямо нивото им от 2015 г.

Борба с растящите цени на жилищата

Растящите цени на жилищата и на наемите, главно заради нарасналото търсене от чуждестранни купувачи и продължаващия икономически растеж, затрудняват гърците да навлязат на имотния пазар.

Неотдавнашно допитване на Euronews установи, че борбата с растящите цени е най-големият проблем за избирателите преди предстоящите избори за Европейски парламент, като 68 на сто от анкетираните са я посочили като приоритет.

Resolution Foundation е проследила и отношението между общия просперитет в страната и количеството жилищни услуги, които се потребяват в нея.

Полша е страната с най-високо потребление на жилищни услуги, следвана от Гърция и Чехия.

Домакинствата във Великобритания, съотнесени с общия просперитет в страната, потребяват далеч по-малко жилища от домакинствата във всички останали икономики от ОИСР с изключение на Колумбия, която е най-бедната страна членка в организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *