„Прозорец“ представя света на Григор Ангелов

Столичната галерия „Париж“ представя за първи път в своето пространство художника Григор Ангелов с изложбата „Прозорец“ (до 30 март). Авторът е роден през 1941 г., а през 1973 г. завършва в НХА специалност „Плакат“ при проф. Александър Поплилов. Печели множество награди като плакатист, а по-късно се посвещава на живописта. Работата в областта на плаката оказва съществено влияние върху творбите му, като ги прави много знакови и говорещи на зрителя, посочва галеристката Надя Павлова.
Основен образ в произведенията на Григор Ангелов е този на жената, като тя е изведена на преден план с красивото си лице, изящна шия и големи очи. Красотата й е леко кукленска, но същевременно и сюрреалистична, което я лишава от тази захаросаност на куклата и я превръща в нещо отвъдно красиво. Понякога е без коса, но това не пречи на красотата й, защото преобладава изящността, едновременното й присъствие и отсъствие, и замечтаният, загадъчен копнеж в очите й.
Изложбата е озаглавена „Прозорец“, тъй като освен реалните прозорци в картините, които присъстват и които водят към други светове, има и метафорични прозорци, които са именно очите. През тях прониква едно синьо небе, една лазурност и същевременно покана към отсрещния човек да се потопи в тази отвъдна реалност.
Много често авторът рисува себе си, като една от знаковите картини с автопортрет е тази на красива жена, държаща на поднос неговата глава – като препратката към Иродиада и танца на Саломе е неслучайна. Тук най-ясно се вижда властта на женската красота, нейното мощно влияние, което обезсилва мъжа и води до доброволното му преклонение, отдаване и дори саможертва пред нея.
Сюрреализмът, съчетан с лек наивизъм, в картините на Григор Ангелов прави творбите му топли, меки, приласкаващи, винаги съчетани с леко намигване, но най-вече водещи към нещо неземно, нереално и някак много желано място. Там са тези хипнотични, трансцедентни жени, котки – сфинксове, прозрачни шапки и говорещи шкафове. Там е светът на Григор Ангелов.
Изложбата може да бъде разгледана на живо в арт салона на ул. „Цар Самуил“ 47, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *