Укротяване на бягащия изкуствен интелект

Ведин мокър ноемврийски следобед миналата година вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и Ник Клег от Meta влизат в голяма шатра на територията на английска селска къща от 19-ти век северно от Лондон, сядат на кръгла маса и се заемат със задачата да спасят човечеството.

Двамата се присъединяват към елитна среща на глобални лидери, академици и технологични ръководители, за да се справят с това, което песимистите виждат като опустошителна нова заплаха за света: изпуснат от контрол изкуствен интелект, разказват журналисти на POLITICO в статия, подготвена чрез разговори с над 30 политици, технологични лидери и експерти, много от които пожелали анонимност.

Лидерите на въпросната среща се споразумяват за съвместна декларация за добри намерения след два дни разговори, но без единен отговор какво трябва да се направи. Вместо това те правят конкурентни предложения за това как да управляват технология, която ще доминира през по-голямата част от следващото десетилетие – и вероятно ще преобърне всичко – от бизнеса и здравеопазването до самата демокрация.

Клег, бивш вицепремиер на Великобритания, твърди, че управлението на AI е подобно на това да изграждаш самолет, който вече е в полет – рискована и трудна работа.

Харис изтъква усилията на Вашингтон да се справи с опасностите от AI чрез доброволни бизнес споразумения като световен златен стандарт.

Бъдещето е тук

Ако 2023 г. беше годината, в която AI лобирането навлезе в политическия мейнстрийм, 2024 г. ще реши кой ще спечели.

Ключовите дати за вземане на решения наближават бързо. До лятото части от европейския Закон за AI ще влязат в сила.

Това, което е ясно, според десетките експерти по изкуствен интелект, с които POLITICO разговаря, е, че през 2024 г. желанието на обществото за политически действия едва ли ще изчезне. Въздействието на AI, особено в година на масови избори от САЩ и ЕС през Филипините до Индия, е всичко друго, но не и сигурно.

„Темата за загубата на контрол върху AI внезапно започна да се приема сериозно“, казва Макс Тегмарк, президент на Future of Life Institute, организация с нестопанска цел, която се застъпва за по-големи регулации на изкуствения интелект. „Хората осъзнават, че това вече не е нещо далечно. То вече се случва.“

 

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *