Венецианци кръстиха лодката си на герой от Георги Господинов

„Нейде из каналите на Венеция ще се движи лодка Гаустин“. Това съобщи писателят Георги Господинов в своя Фейсбук профил.

Гаустин е централен герой от неговия награден с международен „Букър“ роман „Времеубежище“, но се появява и в предишни творби на писателя – от стихосбирката „Писма до Гаустин“, издадена в далечната 2003 г., до „Физика на тъгата“.

По-нататък Господинов споделя писмото на своите италиански фенове, които са нарекли лодката си на неговия персонаж. „Ние сме Сандро Фрициеро и Микеле Ванджелиста, двама от вашите верни и страстни читатели“, пишат те на английски език. Младите италианци са срещнали писателя на фестивал във Венеция през миналата година.

„Пишем ви по две причини“, продължават те. „Първата е, че решихме да наречем нашата лодка „Гаустин“. Също както героя от Вашите книги, ние също се движим назад в миналото“. Те канят писателя на разходка с лодка из венецианската лагуна. А междувременно в края на март планират посещение в България, включващо родния град на Господинов Ямбол, „в търсене на меланхолия“.

Международният интерес към „Времеубежище“ и Господинов значително се повиши след спечелването на „Букър“. Както преди няколко седмици „Сега“ съобщи, неговият роман вдъхнови и павилиона, с който Германия ще се представи на Венецианското биенале за съвременно изкуство през април.

Романът на Георги Господинов „Времеубежище“ е вдъхновил кураторката на германския проект за Венецианското биенале тази година, съобщава БТА. Проектът е озаглавен „Прагове“ (Thresholds) и е поглед към миналото и бъдещето от различни артистични ъгли.

Книгите на Господинов обаче отдавна са популярни в Италия в преводите на Джузепе дел’ Агата. Още през 2021 г. той спечели престижната литературна награда на Ботуша „Стрега“, ставайки първият източноевропеец, удостоен с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *