Лекар предупреди за опасностите от използването на пластмасови дъски при приготвяне на храна

Много хора използват пластмасови, вместо дървени, дъски за рязане при приготвяне на храна. Защо не трябва да правите това и коя алтернатива да изберете, съветва американският лекар Пунама Десаи.

Тя казва, че пластмасовите дъски увеличават излагането на потенциално вредни микропластмаси. Те могат да отделят хиляди вредни вещества наведнъж, които влияят негативно на ендокринната и репродуктивната система.

Пластмасовите дъски могат да бъдат опасни от гледна точка на бактерии.

Те може да съдържат повече бактерии, отколкото, да речем, дървена дъска за рязане.

Пунама Десаи има още един съвет: никога не поставяйте пластмасови дъски в съдомиялната машина. Факт е, че високите температури могат да доведат до още повече освобождаване на пластмаса.Източник: Рамблер

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *