Да оставим социолозите да работят и да имаме две наум при интерпретацията на данните

„Солидарна България“ води кампания лице в лице с хората, на срещите ни се отзовават в пъти повече граждани, отколкото на някои парламентарно представени партии, казва лидерът на коалицията

Да оставим социолозите да работят, за да минимизират отклоненията, които неизменно дават проучванията. Но нека винаги да имаме не едно, а две наум, когато слушаме интерпретациите на данните. Това каза Ваня Григорова, лидер на Коалиция „Солидарна България“ и водач на листите в 25 МИР и за европейски парламент по повод резултатите от социологическите проучвания за изборите на 9 юни, които излизат в последните седмици.

„Някои коментатори използват несъвършенствата на социологията, за да правят удобни на статуквото внушения, заяви тя. – И тъй като си изпатих на местните избори, няма как да не напомня за начина, по който социологически проучвания бяха използвани срещу мен, за да убият ентусиазма и енергията на хората и да докажат, че няма шанс да бъдат преборени кандидатите на управляващите – Терзиев и Хекимян. Центърът за анализи и маркетинг на 5 октомври 2023 г. даде резултати за Терзиев 33,8%, Хекимян 23,7%, Григорова 13,8%, от „Тренд“ на 11 октомври 2023 г. обявиха, че най-вероятният сблъсък на балотажа ще бъде между представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ, а от „Алфа рисърч“ на 26 октомври 2023 г. публикуваха следните данни: Терзиев 29,8%, Хекимян 21,1%, Григорова 20,2%. В този хор се включи и госпожа Корнелия Нинова, чиято партия беше част от коалицията, която ме издигна за кмет на столицата. На 8 октомври 2023 г. в предаването „120 минути“ тя заяви: „От социологията, която виждаме, дава балотаж между ГЕРБ и ПП, между Терзиев и Хекимян. Няколко такива проучвания излизат от най-различни агенции“.

Лидерът на „Солидарна България“ припомни, че резултатите от първи тур на местните избори бяха съвсем различни – 31,8% за Терзиев, 21,59% за Ваня Григорова и 17,83% за Хекимян. „Балотажът не беше между двете страни на Сглобката. Въпреки всички прогнози, включително на някои от коалиционните ми партньори, коментира тя. – Това продължи и в деня на балотажа, до който „неочаквано“ аз стигнах. По принцип е незаконно данни от екзитполове да се публикуват в изборния ден, затова различни медии го правят през конни състезания, ралита и пр. По обед разликата между мен и Терзиев, която беше публикувана през такива сайтове, стигна до 12-14%. Това смаза голяма част от хората, които искаха да ме подкрепят. При такава разлика няма никакъв шанс за обръщане на резултата. Ако данните отразяват реалността обаче. Дори вечерта, вече напълно законно публикуваните данни от екзитполове сочеха 7-8% разлика между мен и кандидата-милионер. Официалният обаче е разлика от 1,3% или 4800 гласа. А реалният? Още никой не знае, след като записите в над 300 флашки, които трябва да съхраняват данните от машинното гласуване, са… модифицирани. Но нека оставим съдът да си свърши работата. Ако обаче не бяха убили ентусиазма, енергията през манипулации с прогнози, въобще нямаше да стигнем до съд“.

Ваня Григорова добави, че Коалиция „Солидарна България“ продължава кампанията си в страната. „Има градове, в които на наши срещи се отзовават в пъти повече граждани, отколкото на някои парламентарно представени партии, заяви тя. – Хората ни посрещат топло и ни подкрепят, защото виждат в наше лице работеща алтернатива на Сглобката, на неолиберализма, на господството на капитала над труда, на сляпото подчинение на разпорежданията на „евроатлантическите ни партньори“. Ние имаме енергия и експертиза, а това плаши. Всичко е в нашите ръце, не могат да ни ги вържат с внушения и манипулации. Време е за хората! Опитват се отново да натиснат паузата, но няма да успеят“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *