Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Вмалък град, високо в колумбийските Анди, Кловиснерис Бехарано коленичи пред стъклена кутия, в която се намира вкамененият труп на майка ѝ. Тя е починала преди 30 години, но изглежда така, сякаш просто е заспала.

(Във видеото може да научите повече за: Откриха запазена мумия на 3000 години)

Сатурнина Торес де Бехарано е облечена в същата рокля с розов принт и зелено вълнено трико, с които е погребана, и стиска фалшив червен карамфил в ужасяващо добре запазените си ръце.

„Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си“, казва 63-годишната Бехарано пред АФП на мястото на последния покой на майка си в музея, където е изложено нейното тяло и това на още 13 души от град Сан Бернардо, които са се мумифицирали спонтанно и мистериозно след смъртта си.

„Ако Бог е искал да я запази… сигурно има причина“, казва Бехарано, жителка на градчето, което се намира на около 100 км южно от Богота.

През 1993 г. Торес е погребан в гробница в общинското гробище на Сан Бернардо.

Ексхумирана през 2001 г. – както е обичайно, за да се освободи място за нови тела – роднините ѝ я намират все още с непокътната коса, нокти и голяма част от тъканите ѝ.

Това не е голяма изненада. От първото погребение през 1963 г. насам от хранилището са излезли десетки мумифицирани тела.

„Когато всичко това започна, хората бяха малко недоверчиви към случващото се; мислеха, че това ще са единични случаи“, казва екскурзоводът на музея Росио Вергара.

„С течение на времето ставаше все по-често да се намират тела в това състояние“, казва тя пред АФП.

Някои от тях дори все още имали очите си, които обикновено бързо се разлагат.

В края на 80-те години на миналия век в мавзолея са били откривани около 50 мумии годишно, но броят им е намалял до няколко на година, казва Вергара.

Награда след смъртта?

Въпреки многобройните опити на експертите да обяснят явлението, което е наблюдавано и в страни като Мексико и Италия, причината за спонтанната мумификация в Сан Бернардо така и не е установена, казва Вергара.

„Някои местни жители вярват, че процесът (мумифициране) се дължи на факта, че човекът е бил твърде добър и това е награда след смъртта“, казва Вергара.

„Има и други, които смятат, че… това е наказание“, споделя Вергара.

Повечето хора са убедени, че това се дължи на здравословното хранене на жителите на Сан Бернардо с умерен климат и на активния земеделски начин на живот.

Една от мумиите принадлежи на Хорхе Армандо Крус, който е прекарал по-голямата част от живота си в големия град Богота, където умира, преди да бъде върнат в родното си място, за да бъде погребан.

Мумификациите нямат ясен модел: участниците в тях са на различна възраст, когато са починали, и не преобладава определен пол или тип тяло.

Вергара казва, че няма конкретен сектор на гробището, в който да се намират повече мумии, отколкото в други.

Като фурна

Мнозина смятат, че отговорът трябва да се крие в погребалните хранилища.

Първите мумии са открити в Сан Бернардо едва след откриването на гробището, в което няма подземни гробове.

„Преди 60-те години на миналия век в града е имало две гробища, в които не е известен нито един случай на мумифициране“, казва Вергара.

„Климатът в района е влажен, което обикновено подпомага разлагането, а не го възпрепятства“, допълва тя.

Антропологът Даниела Бетанкур от Националния университет на Колумбия заяви, че феноменът може да се дължи на разположението на гробището на стръмен планински склон.

„Вятърът духа постоянно, тъй като е горещо. Може да се предположи, че хранилищата работят като фурна… изсушават те“, казва Бетанкур.

Според нея тази хипотеза все още трябва да бъде проверена.

„Липсват (проучвания) за това какво се случва и кои са конкретните условия, които карат хората да се мумифицират“, каза тя.

Роднините на мумифицираните трупове трябва да разрешат излагането им в музея.

Повечето от тях предпочитат останките да бъдат кремирани, но семейство Бежарано не желае тази съдба за Торес.

„Бог искаше да я остави на нас, а ето че я имаме… Виждайки я в този вид, как може да се позволи тя да бъде кремирана“, заключи Бехарано, който редовно води правнуците на Торес да посетят гроба ѝ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Не пропускайте най-важните новини – последвайте ни в Google News Showcase

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *