Унгария ще стои встрани от безумната мисия на НАТО в помощ на Украйна

Унгария няма да участва в дългосрочните планове на НАТО да помага на Украйна, каза днес външният министър на страната Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. Той нарече плана на военния алианс „безумна мисия“.

Страните членки на НАТО през април решиха да започнат планиране на дългосрочна военна помощ за Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия и създадоха фонд на стойност 100 милиарда евро (107 млрд. долара).

„Унгария ще стои встрани от безумната мисия на НАТО въпреки целия натиск“, каза той в излъчвано на живо във „Фейсбук“ събитие в Лондон.

В отговор на инициативата миналия месец говорителят на правителството Золтан Ковач написа в социалната платформа „Екс“, че Унгария няма да подкрепи предложенията на НАТО, които „могат да доведат алианса по-близо до война или да го превърнат от отбранителна в нападателна коалиция“.

Отношенията между Будапеща и НАТО се влошиха заради протакането от страна на Унгария да ратифицира присъединяването на Швеция към алианса, преди Будапеща най-накрая да одобри членството на страната през март, както и заради топлите връзки на премиера националист Виктор Орбан с Москва въпреки руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Американският посланик в Унгария Дейвид Пресман по-рано каза, че страните членки от НАТО са предупредили Будапеща за опасностите от „близките и разширяващи се“ отношения с Русия и ако това е политическият избор на Орбан, „ще трябва да решим как най-добре да защитим интересите си в областта на сигурността“.

Източник: БТА, Влаерия Динкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *