The Unsent Project търси цвета на любовта

the unsent project rora blue

Рора Блу е 24-годишен артист от Съединените щати. Произведенията ѝ могат да бъдат определени чрез цвят, текст и интерактивност. Тя вярва, че някои чувства са толкова големи, че могат да се изразят само като цвят. Имайки това предвид, Рора използва цвета в творбите си като средство за комуникация с публиката.

Рора Блу

Рора Блу иска да разбере в какъв цвят хората виждат любовта, затова през 2015 г. създава “The Unsent Project”. Проектът представлява колекция от над 40 000 неизпратени съобщения до първата любов. Анонимно изпратените думи пристигат от цял свят. Всеки може да сподели свое неизпратено съобщение, като избере цвета, с който свързва първата си любов. Изразът „първа любов” е всеобхватен – изпратени са съобщения, отправени както към романтични партньори, така и към най-добри приятели, родители, роднини, дори домашни любимци. Емоциите в тези съобщения не са еднообразни, цветовете – също.

“The Unsent Project” съществува както в дигиталното, така и във физическото пространство. Всички съобщения са изпратени и съхранени в онлайн архив, подреден по име – ако такова е споменато – и цвят. Като използва неизпратените думи, Рора създава големи колажи на дървен панел със смола. Тези творби изследват вързката между цветовете и човешките чувства.

 

Оригиналният колаж с цветовете на дъгата

След като получава около 2000 съобщения през лятото на 2015 г., Рора Блу иска да намери начин да ги представи на света. Изпратени са десетки цветове и също толкова разновидности на човешките емоции. От 2000 Рора подбира 338 – тези, които ѝ правят най-силно впечатление. Благодарение на 20-те нюанса, които подателите избират, тя има възможност да подреди съобщенията по цвят. Колажът нагледно представя откритията на Рора – хората виждат любовта във всеки един цвят от дъгата.

В какъв цвят хората виждат любовта?

Въпреки че има съобщения във всеки цвят, от общо 41 904 28% са нюанси на синьото. В сравнение с червения цвят, образуващ 13% и заемащ второ място, сините съобщения са над 2 пъти повече. Ако разглеждаме отделните нюанси обаче, 3629 са в черно, 3408 – в светлосиньо, 3141 – в тъмносиньо, 2861 – в цвят бордо, а най-малко съобщения – 372 – са в кафяв цвят. От целия този архив Рора Блу успява да намери отговори на някои съобщения, съвпадащи истории и дори цели разговори.

 

Цветовете и емоционалният заряд

Рора Блу открива, че съществува връзка между емоционалното звучене на съобщението и избрания цвят за него. Синият е всеобхватен като океана и крие доста разновидности, докато при други цветове въплъщават ясно разграничени емоции. За да добие ясна представа за връзката между нюансите и емоционалния заряд, Рора създава серия от колажи, по един за всеки цвят. Големината им зависи от бройката на съобщенията в даден цвят. Като използва кафявото като отправна точка, Рора планира да мине през всеки цвят и да подреди творбите си в голяма изложбена зала, отново изобразявайки дъгата. Съобщенията не са избрани на случаен принцип.

Снимки: The Unsent Project, Rora Blue

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *