„Моменти с друго значение“ – изложба на Константин КОСТОВ в Галерия СТУБЕЛ

Галерия СТУБЕЛ

представя

Константин КОСТОВ

„Моменти с друго значение“

изложба , живопис

16 септември – 2 октомври 2020

Вернисаж: 16-ти септември (сряда) 2020, 16 – 21 часа – ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

 

„Мрежата служи да се улови рибата – след като рибата е уловена, мрежата трябва да се забрави.

Примката служи, за да се улови заекът – след като заекът е уловен, примката се забравя.

Думите служат, за да се улови смисълът, щом като смисълът е уловен, думите могат да бъдат забравени.

Да можех да намеря някой, който е забравил думите, за да си поговоря с него.“

Джуан Джоу, III в. пр.н.е

От отминаващите периоди време се откъсват парчета, които носят в себе си различни значения. Да направиш избор кое е твоето значение, би премахнало всичките възможни досега паралелни такива. Днешният ден за едни би бил световна криза, за други – инцидент по невнимание, за трети – сантименталността от преминал миг. Ние с колекционерския си нагон се опитваме да превърнем късчетата от пъзела в свои и да ги наредим в постоянно изтичащата се картина. Така, за мен, различните моменти придобиваха едни значения и с течение на времето се превърнаха в съвсем други такива.

Художникът е набеден за любопитен; персонаж, търсещ постоянно сюжета в неочакваните ъгълчета на случващата се картина. Понякога нетипични ракурси на погледа се спират и завъртат на 360°, за да се превърнат отново в това, което са предназначени да бъдат. Друг път воайорското око прониква в пространства на своите търсения и открива там себе си като форма на обективния свят, но вече сякаш отстрани. По този начин то става свидетел на отделните моменти, без да се стреми да ги събира и превръща в една цяла история. Но с времето историята се подрежда и започва да разказва сама за себе си, без да разчита вече на обективното – създава свой отделен контекст.

„Моменти с друго значение“ показва една друга страна на тази фрагментирана действителност – субективното се превръща в обективно и отново преминава в своята субективност, необезпокоявано от обстоятелствата на желанията и замисления контекст.

Константин Костов

 

––––––––––––––––––––––––––––––––

Константин Костов е млад художник, роден 1988 в Пловдив. Живее и работи в София. Завършва магистърската си степен в класа на проф. Андрей Даниел, специалност „Живопис“, НХА. Главен асистент към катедра „Живопис“. Член-основател е на група „ANSWER 51” и член на СБХ.

Самостоятелни изложби: „ON TIME”, Галерия „Ракурси“, София (2018); „Моята отстранена система е Париж“ в рамките на проекта Национални Есенни Изложби 2014 Пловдив /

Местоположение: Галерия СТУБЕЛ – ул. „Коста Лулчев“ 2В, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *