Българската асоциация на заведенията: Оцелелите в нашия бранш внасят повече ДДС, в сравнение с 2019 г. 05 Октомври 2020 | 14:49

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват своето несъгласие с начина, по който се тълкуват в публичното пространство данни за намаление на внесения данък добавена стойност.

От сектора алармират, че браншът е платил повече за месеците юли и август 2020 г., в сравнение със същите месеци на 2019 г. И припомнят, че намаляването на ДДС в бранша беше спасителна мярка за оцеляването на бизнеса и за запазване на десетки хиляди работни места.

В позицията се казва, че в следствие на предприетите в страната противоепидемични мерки във връзка с кризата от COVID-19 и страхът на много хора от масови събирания, оборотите в заведенията са спаднали с около 45%.

Месеците юли и август 2019 г. бяха едни от най-силните месеци в една изключително силна икономически година за секторите хотелиерство, рестораньорство и туризъм. След изтичането на извънредното положение, независимо от отварянето на заведенията, те работят в условия на редица ограничения и на практика с намален на 50% капацитет заради отстоянието на маси, ограниченията в по-големи прояви и други. Страната ни и към днешна дата се намира в извънредна епидемична обстановка, която е удължена до края на ноември.

По данни на НСИ спадът на чужденците, посещаващи страната ни с цел почивка през август 2020 г. е над 80%. В мярката 80/20 правителство взе решение допълнително да подпомогне ликвидността на фирмите като даде възможност да се кандидатства за финансова подкрепа само с декларирани като дължими данъци и осигуровки. Заплащането на тези данъци и осигуровки предстои да се извърши в следващите месеци. Предварителните данни сочат около 1/3 фалирали търговски дружества в бранша ни, се казва в изявлението.

При наличието на всички тези факти намираме за логично номиналната стойност на платеното ДДС за месеците юли и август на 2020 г. да бъде по-ниска от тази за 2019 г. Когато се съберат всички гореизложени данни обаче става ясно, че останалите на пазара наши колеги са внесли повече, като процентно съотношение, в държавната хазна, в сравнение с миналата година, казват още от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *