Протест срещу бетона в защитена местност край Синеморец

Местни жители и природозащитници се събират на протест в Синеморец. Поводът – от днес пада забраната за строителство по Черноморието. Опасенията на протестиращите са, че символът на Синеморец – местността „Поляните“, която е и част от Природен парк „Странджа“ – ще бъде бетонирана.

Местността се води урбанизирана територия и според хората има опасност да бъде застроена. В началото на лятото строеж в „Поляните“ беше временно спрян, защото пречеше на гнезденето на птиците. От днес екоинспекцията е дала „зелена светлина“ за изграждането на сградата.

Повод за протеста е приетата на Общинския съвет на Царево Транспортно-регулационна-комуникационна схема, според която поляните ще се превърнат в квартал.

По тази схема се вижда, че Община Царево се опитва с много дребни трикове да играе на едро. Схемата има за цел да уреди бъдещото преминаване на бъдещите комуникации – водопровод, електро и улици. От професионална гледна точка тя е скандална и нелепа, защото би трябвало а е пришита към ПУП, който пък да отговаря на ОУП, а той не е приет – спрян е, каза геодезистът Николай Найденов. По думите му има инструкции от ДНСК, според които разрешение за строеж се издават след уредени комуникации. „Община Царево обслужва само някакво тайно общество, които са собственици на тези поляни и искат да станат кв. „Поляните“, допълни Найденов.

Протестиращите са подали сигнал до прокуратурата. bTV потърси кмета на Царево Георги Ляпчев, той отказа коментар и забрани на главния архитект на общината да даде информация по казуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *