„Море на вятъра“ с онлайн премиера

Първият български документален филм, посветен на проблемите със замърсяването с пластмаса на околната среда – „Море на вятъра/WIND2WIN“, ще има своята онлайн премиера на 25 ноември от 20.15 ч. и ще може да бъде гледан напълно свободно от всички фенове на екологията и сърф приключенията на адрес https://bit.ly/w2w-premiere, научи ДУМА от Мартина Панайотова от GoMarvel Creative Solutions.

Свободното онлайн разпространение на филма, включен в официалната селекция на тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“, е специален подарък за зрителите от екипа на филма, по случай навършването на 2 години от осъществяването на едно от най-атрактивните сърф предизвикателства у нас – WIND2WIN Challenge, с участието на Илияна Стоилова и Йоан Колев от сърф училище „Акаша“. През 2018 г. двамата сърфисти осъществиха уникалното по рода си прекосяване с уиндсърф на цялото родно крайбрежие – общо 300 км по вода, с цел привличане общественото внимание върху вредите, които употребата на пластмаса причинява на Черно море.

Продукцията с режисьори Стоил Димитров и Борислав Камилов от „Beardfrost Productions“ и продуцент Атанас Куцев от „Remove Remove Productions“, проследява тридневното приключение на двамата смели уиндсърфисти, като едновременно акцентира върху опасните ефекти, които има пластмасовият отпечатък в природата и дава ценни съвети за минимизиране употребата на еднократна пластмаса, които може да бъдат приложени от всички нас във всекидневието ни.

Освен двамата главни уиндсърф герои, сюжетът включва морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на следващата ги експедиция Явор Колев, както и делфини, неочаквани обрати, много емоции, адреналин и красиви природни кадри.

„Две години след края на предизвикателството сме щастливи от факта, че успяхме да изведем в публичното пространство темата за чистотата на нашето море. Осъществихме над 30 прожекции на филма из цялата страна, множество презентации, участия, арт инсталации, онлайн събития, почиствания на плажовете, срещнахме съмишленици и подкрепа в лицето на разнообразни организации, споделя Илияна Стоилова. Едно от най-удовлетворяващите неща след края на прожекциите на филма бяха реакциите на хората и коментарите им. Спомняме си, че всеки път след като зрителите излизаха от залите или летните кина, сякаш бяха леко разтревожени, че държат в ръка празна пластмасова бутилка от вода. Деца се снимаха с нас и заявяваха гордо пред родителите си, че никога повече няма да си вземат сламка. Някои разсъждаваха и по темата за какво могат да послужат отпадъците все пак. Радва ни фактът, че посадихме зрънце в съзнанието на хората за това, че Черно море е ценност“, продължава чаровната сърфистка.

„Хората сякаш вече са по-информирани и с позиция по темата отвсякога. Наскоро например 19 377 човека, заявиха в петиция, че искат ограничаване на еднократните пластмаси в България, което говори за това, че груповите усилия, които всички ние – инициативи, НПО организации, известни личности, полагаме в тази посока, имат отзвук сред обществото. За съжаление в резултат на Световната пандемия обаче се наблюдават и повишени нива на пластмасови отпадъци през 2020 г.“, допълва Йоан Колев.

„Филмът имаше чудесен живот до момента – голямо морско турне миналото лято и десетки прожекции в цялата страна през есента. Много сме благодарни на Банско филм фест за наградата за най-добър български филм, както и за това да бъдем част от официалната селекция на Burgas International Film Fest, Galil Adventure Film Fest, Sofia Biting Docs, „Златен ритон“, Дни на предизвикателствата, споделя Атанас Куцев, продуцент на „Море на вятъра“. Чудесно е, че дори и през тази не особено лека година хората продължават да се вълнуват от темата с пластмасата – може би защото си дадохме сметка колко е важна природата за нас самите. Много ме радва и фактът, че хора постоянно ни питат кога могат да видят филма – ето че дойде времето да го пуснем за свободно гледане, за да достигне до възможно най-много зрители.“

Екипът на WIND2WIN изтъква и още един повод за свободното пускане на филма в мрежата, където може да се гледа безплатно от всички желаещи. „Освен всичко, в настоящата усложнена ситуация във връзка с КОВИД-19, сметнахме, че това е добър начин да предоставим възможност на хората да преживеят едно вълнуващо морско приключение в домашни условия и да повдигнем духа им.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *