София става като Париж и Берлин

„Как ще ги стигнем американците“, пееше Тодор Колев. За тях е трудно да се каже, но софиянци са на път да направят първата крачка към това да са като парижани и жителите на Берлин, и то с велосипед. Днес Столичният общински съвет прие проекта за предоставянето на концесия за Управление и поддържане на система за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади на град София.

 

 

По този начин столицата ни ще предложи на своите жители безплатни колела, за да могат да се придвижват удобно с тях и не на последно място – екологично. Използването на велосипеди под наем през първите 30 минути е безплатно, а после всеки час да струва 1,60 лева. Това на практика означава, че човек може спокойно да се придвижи между предвидените първоначално 33 броя велостоянки, без това да му струва пари. На всяка една ще бъдат поддържани 16 паркоколонки, а самата велостоянка ще предлага 12 готови за наемане велосипеда и ще има на разположение 4 свободни паркоколонки. Общият брой на велосипедите, които „СОФИЯ БАЙКС“ първоначално ще осигури за наемане, е 396.

 

 

Подобен проект стартира в Париж преди 13 години и в момента в града на Айфеловата кула има 20 000 велосипеда и 1800 станции за наемане. Сега това е изключително популярен начин за обиколка на града не само от туристите, но и от местните.

 

 

С Берлин трудно може да се мери някой. В най-големия град в Германия и втори по население в Европейския съюз по-малко от половината жители имат собствени коли и е доста често срещано явление да се кара велосипед всеки ден. Колоездачите са се удвоили през последните десет години и сега в града има ежедневно 400 000 велосипедисти, което е общо 12% от общия трафик.

 

 

 

 

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *