110 години дипломатически отношения между България и Испания

Експозицията, носеща името „Дипломация през сърцата на два народа. 110 години дипломатически отношения между България и Испания“, бе открита днес, а задачата ѝ е да илюстрира историята на отношенията между двете страни от датата на установяването им – 8 май 1910 г.

Гости на откриването ѝ бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на Кралство Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, както и бившият премиер на България (2001-2005 г) Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.

Чрез 26 пана изложбата представя важни моменти от отношенията между страните ни, а редица документи на исторически, политически, културни и икономически теми вдигат завесата на дипломацията между двете държави. В изложбата могат да бъдат видени и подписани от двете страни споразумения, преводи, статии, копия от художествени творби и много други.

„Сега, когато светът е изправен пред голяма криза, пред голямо предизвикателство, най-важната дума е именно приятелството – възможността и умението да подадеш ръка, да застанеш зад съдбата на другия, да му помогнеш в беда. В крайна сметка, всички заедно и много по силни, да излезем от ситуацията, в която се намира целият свят“, каза в приветствието си вицепрезидентът Илияна Йотова.

Като вицепрезидент, в чиито правомощия влизат отношенията с нашите сънародници зад граница, Илияна Йотова благодари на испанския посланик за грижите, които страната полага за българите там. „Не само защото им дава добри условия за живот, за кариера, за бъдеще – това всеки избира сам, за защото създавате всички необходими условия те да се чувстват българи, да съхраняват своите традиции, да учат децата си на български език, да имат своите български неделни училища. Да могат да се събират, за да имат своята малка България и във вашата страна“, отбеляза Йотова.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Държавна агенция „Архиви“ и може да бъде посетена до 8 декември. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *