Архимандрит Василий: На Никулден да си спомним, че сме човеци

На 6 декември отбелязваме Никулден.

„Това е денят когато Православната църква чества паметта на светителя Николай Мирликийски Чудотворец – епископ на град Мир в Ликийската област в Мала Азия в IV в. Свети Николай е наречен и възпят от църквата „правило на вярата образ на кротостта”. Един светител, който е дал цялото си съществуване, цялото си служение на Бога и на своето паство”, каза архимандрит Василий.

Свети Николай още от младежка възраст е тръгнал по пътя към Бога. „Ръкоположен е доста млад от чичо му, който също се казва Николай и е бил епископ на град Патара. Цялото си имуществото, което има и наследява след смъртта на родителите си, той раздава на бедни. Основният принцип е никой да не знае, че той е боготворителят”, разказа протосингел на Софийска света митрополия.

Денят се пада в Рождественския пост и в този ден се разрешава да се яде риба. „Църквата е определила именно в дните на такива Божии угодници, светители и по-големи празненства ние да употребяваме риба – за утешение на постещите и най-вече да сме в радостта на празника. Църквата никога не е ограничавала някой да бъде в радост и тържество на даден Божий угодник, независимо дали се пада празненството в пост или не. Затова има утешение или облекчение в поста, и поради тази причина църквата е определила на Никулден да се яде риба”, заяви архимандрит Василий.

Храната е второстепенно за празненството. „Най-вече, виждайки житието на Светителя Николай, ние трябва да си спомним, че сме човеци, да постъпваме по човешки. Виждайки неговия пример, да отдаваме цялото си служение, цялата си битност към служение на Бога и на човека. Или точно и ясно, както казва Свещеното писание: Да изпълним нашата вяра на дело със златното правило – това, което искате да ви правят човеците, това им правете и вие. Това правеше Светителят Николай. Той беше неслучайно и възпят пример на подражание. Той беше човек, който отдаваше всичко за тези, на които Бог го е пратил да им служи”, посочи архимандритът. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *